Van+Dam%3A+gebruik+aldicarb+uitzondering
Nieuws
© Jan van Liere

Van Dam: gebruik aldicarb uitzondering

Het verboden middel aldicarb is in 2014 voor het laatst door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) aangetroffen in de sierteelt onder glas. Het ging om één incident. In de jaren daarvoor is vaker aldicarb gevonden.

Dat blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) op Kamervragen van Fatma Koser Kaya (D66). Die wilde meer weten over een recent ongeval met aldicarb in het Gelderse Poederoijen.

Een Poolse werknemer raakte daar ernstig gewond nadat hij op een chrysantenbedrijf in aanraking kwam met het sinds 2004 verboden middel. Aldicarb kan het menselijk zenuwstelsel aantasten.

Justitie onderzoek

Van Dam geeft in zijn antwoorden geen informatie over de situatie op het betreffende bedrijf. Hij wijst erop dat justitie de zaak in onderzoek heeft.

De staatssecretaris meldt wel dat de NVWA geen aanwijzingen heeft voor een breed gebruik van aldicarb. Het was vroeger onder de naam Temik verkrijgbaar.

Geleidelijke daling

Sinds het gebruiksverbod is het middel nog incidenteel gevonden in de sierteelt onder glas. In 2012 zelfs acht keer, maar na een geleidelijke daling vorig jaar helemaal niet meer.

Van Dam vermoedt dat het in Poederoyen om een incident ging. Hij meldt D66 dat hij denkt dat het middel niet op grotere schaal wordt gebruikt.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer