Duitse+korrelma%C3%AFs+opbrengst+een+derde+lager
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Duitse korrelmaïs opbrengst een derde lager

De opbrengst van korrelmaïs in Duitsland, België en Nederland pakt dit jaar gemiddeld bijna een derde lager uit dan normaal. Maar in de EU 28 stijgt de opbrengst van korrelmaïs juist met enkele procenten.

Dit meldt de JRC MARS gewas monitoring instantie van de Europese Unie. Deze inschatting is gebaseerd op satellietwaarneming en veldinspecties. De opbrengstdaling door de extreme droogte is in Duitsland het grootst: 29 procent ten opzichte van het langjarige gemiddelde en 35 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook in buurland België pakt de korrelmaïsoogst aanzienlijk lager uit, gemiddeld 14 procent ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

In Nederland daalt de korrelmaïs opbrengst naar verwachting met bijna 10 procent naar 9,50 ton korrelmaïs per hectare. Het langjarig gemiddelde is 10,5 ton. Vorig werd gemiddeld zelfs 13,4 ton korrelmaïs per hectare geoogst in Nederland.

Zuid-en Oost Europa

Ondanks de fors lagere opbrengstverwachting in de Benelux en grote landen zoals Duitsland maar ook Frankrijk en Polen, schat het JRC MARS instituut de opbrengst van alle 28 Europese Unie landen bij elkaar opgeteld enkele procenten hoger in, vergeleken met het langjarig gemiddelde. Gemiddeld 7,57 ton per hectare, terwijl het langjarige gemiddelde 7,30 ton per hectare bedraagt.

Dit is te danken aan de veel hogere opbrengsten dan gemiddeld in Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Roemenië is op Frankrijk na de grootste producent van korrelmaïs. Ook Spanje oogst naar verwachting enkele procenten meer dan gemiddeld. Met 11,4 ton korrelmaïs per hectare is Spanje dit jaar koploper in opbrengsten per hectare in de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer