'Nederland alert op Afrikaanse varkenspest'

Nederland is alert op besmetting van Afrikaanse varkenspest in Nederland. Het ministerie van LNV werkt samen met de sector en de provincies om het risico op Afrikaanse varkenspest zoveel mogelijk te beperken, meldt minister Carola Schouten.

%27Nederland+alert+op+Afrikaanse+varkenspest%27
© DIRK HOL

Schouten schrijft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel alle maatregelen gericht zijn op het beperken van de risico's, is het ministerie voorbereid op een eventuele uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Nederland.

• Lees ook: België overweegt ruiming bedrijven varkenspestgebied

'Ik begrijp de onrust in de sector en deel de zorg die er leeft over een introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland. Samen met alle betrokken partijen zijn maatregelen genomen die erop gericht zijn de ziekte buiten de deur te houden. Hygiënemaatregelen zijn hierbij van groot belang. Ik heb er vertrouwen dat de varkenshouderij die ook neemt', aldus de minister.

Samen met alle betrokken partijen zijn maatregelen genomen om de ziekte buiten de deur te houden.

In haar brief roept Schouten iedereen op die reist naar landen waar de Afrikaanse varkenspest heerst om geen vlees mee te nemen. 'Dit is niet alleen in het belang van de varkenssector en de vele gezinnen die daarmee hun brood verdienen, maar ook voor een gezonde wilde zwijnenpopulatie en daarmee de natuur in Nederland.'

Laag risico

Ondanks dat het risico op een uitbraak in Nederland laag wordt ingeschat, blijft alertheid geboden. In ons land is nog geen Afrikaanse varkenspest vastgesteld, noch bij wilde zwijnen noch bij gehouden varkens. Om de kans op een uitbraak zo laag mogelijk te houden zijn verschillende maatregelen genomen.

Zo worden de vervoersmiddelen van transporteurs, die varkens vervoeren uit landen waar de Afrikaanse varkenspest bij varkensbedrijven voorkomt, bij de grensovergang in Nederland direct extra gereinigd. Ook worden de afgeschoten wilde zwijnen steekproefsgewijs getest op Afrikaanse varkenspest.

Het risico dat de ziekte zich naar Nederland verspreidt door migratie van wilde zwijnen wordt door deskundigen als zeer klein ingeschat. De kans dat dit gebeurt door menselijk handelen is weliswaar groter maar wordt als klein tot medium geschat, schrijft de minister.

Draaiboek

Alertheid blijft echter geboden. Hoewel alle maatregelen gericht zijn op het voorkomen van Afrikaanse varkenspest in Nederland, is het ministerie voorbereid en ligt het draaiboek klaar.

Op 13 september is de ziekte bij wilde zwijnen in België aangetroffen. Er is rond de besmettingen een besmette zone afgebakend waarin maatregelen zijn opgelegd. Zo zijn er onder andere een jachtverbod en een wandelverbod ingesteld en geldt er een vervoersverbod voor varkens en varkensproducten. Daarnaast worden de gehouden varkens in dit gebied preventief gedood.

In de bufferzone om het besmette gebied wordt de populatie wilde zwijnen zoveel mogelijk beperkt. Inmiddels zijn negen besmette wilde zwijnen gevonden, allemaal in het vastgestelde besmette gebied. Er is geen uitbraak van de ziekte vastgesteld bij gehouden varkens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer