CDA en VVD vragen Den Haag zwijnenjacht te coördineren

De Rijksoverheid moet snel in actie komen om het beheer van wilde zwijnen in goede banen te leiden. De provincies zouden hun bevoegdheden tijdelijk moeten afstaan aan het ministerie van LNV.

CDA+en+VVD+vragen+Den+Haag+zwijnenjacht+te+co%C3%B6rdineren
© Nationale Beeldbank/ bb

Dat stellen de Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) voor aan LNV-minister Carola Schouten. Naar aanleiding van de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest onder wilde zwijnen in België hebben ze een reeks schriftelijke vragen gesteld aan de minister. Ze willen daarop nog deze week antwoord.

• Lees ook: POV roept provincies op te jagen op wilde zwijnen

De twee Kamerleden wijzen erop dat intensieve jacht op wilde zwijnen de verspreiding van Afrikaanse varkenspest kan voorkomen. Wildbeheerders en provincies zouden er alles aan moeten doen om te voorkomen dat zwijnen in de buurt komen van varkensstallen. Ze betwijfelen echter of de provincies, die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de nulstand gebieden, hun verantwoordelijkheid ook echt waarmaken.

Snel ingrijpen

Daarom komen ze met het voorstel om de Rijksoverheid tijdelijk de regie met betrekking tot beheer van wilde zwijnen te laten overnemen. Wanneer er ook in Nederland een uitbraak van Afrikaanse varkenspest komt, zal die bevoegdheid vrijwel zeker naar de landelijke overheid gaan. 'Is het verantwoord om tot dat moment te wachten? Met andere woorden: hoe snel kunt u op dit moment ingrijpen en erger voorkomen', vragen Geurts en Lodders.

Ze verbazen zich over het bericht van eind vorige week dat Nederland nu geen extra maatregelen treft. 'Op basis van welke informatie vindt u het verantwoord om nog geen stappen te zetten? Heeft u er kennis van genomen dat de Franse regering en het bedrijfsleven al wel maatregelen aan het nemen zijn?' Vervolgens stellen ze een reeks vragen over de controles die onder meer door de NVWA plaatsvinden.

Vaccin

Voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest lijkt geen vaccin beschikbaar te zijn. Geurts en Lodders willen van minister Schouten weten welke onderzoeken zijn gedaan naar het beschikbaar maken van mogelijke vaccins of andere bestrijdingsmogelijkheden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer