Varkenpest baart zuidelijke varkenshouder zorgen

De schrik zit er goed in bij de varkenshouders in Zuidoost-Brabant, Noord-Limburg en Zuid-Gelderland sinds vorige week de Afrikaanse varkenspest bij enkele wilde zwijnen in België is aangetroffen.

Varkenpest+baart+zuidelijke+varkenshouder+zorgen
© Nationale Beeldbank/ bb

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zit er bovenop, gesteund door de lokale ZLTO- en LLTB-afdelingen. Volgens voorzitter Eric Stiphout van de POV-regio Zuidoost, is de grootste angst onder varkenshouders een exportstop. ‘In België is in één dag de hele export van varkens en varkensproducten stil komen te liggen. Dat heeft enorme impact op bedrijven.’

De voorzitter gaat er vooralsnog niet van uit dat op korte termijn varkenspest bij bedrijven in Nederland opduikt. ‘Ik heb er vertrouwen in dat de Belgische overheid en experts de juiste maatregelen nemen.’

Stiphout vindt wel dat landbouwminister Carola Schouten extra maatregelen had moeten afkondigen. ‘Er mag in het geval van een uitbraak bij een buurland uit voorzorg best een stringenter beleid gevoerd worden’, vindt Stiphout. ‘Ik denk bijvoorbeeld aan extra maatregelen met betrekking tot internationaal transport en dubbele reiniging en ontsmetting van vrachtwagens.’

Menselijk handelen

Het risico voor insleep van het virus uit Oost-Europa is volgens de POV groter dan uit België vanwege de vele transportbewegingen en menselijk handelen. 'Het virus komt elk jaar een paar kilometer dichterbij de Nederlandse grens.'

Alle varkenshouders zijn geïnformeerd over extra voorzorgsmaatregelen die zij kunnen nemen. Zaken waar ze geen invloed op hebben, pakt de POV op. Stiphout wijst op de eigen verantwoordelijkheid van boeren. ‘Het virus is in België terechtgekomen door menselijk handelen. Varkenshouders kunnen er op eigen terrein voor zorgen dat ze hun zaken voor elkaar hebben.’

De organisatie is samen met onder andere ZLTO en LLTB in gesprek met Wildbeheereenheden en boeren. Niet alleen varkenshouders, maar ook akkerbouwers en andere veehouders zijn daarbij aanwezig vanwege de schade die wilde zwijnen veroorzaken aan grasland en gewassen. ‘Op deze manier kunnen we het risicogebied beter in kaart brengen, onze leden beter informeren en ons gezamenlijk tot de overheid wenden.’

Nulstand

De wilde zwijnenpopulatie neemt al jaren toe. Volgens Stiphout is de frustratie onder boeren groot. ‘We hebben jaren geleden met de provincies een nulstand afgesproken, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht, met name in Noord-Brabant. In Limburg werkt de provincie beter samen met de Wildbeheereenheden.’

‘Binnenkort komt provincie Limburg met een plan van aanpak. We verwachten ook dat Brabant de regie naar zich toetrekt, want bij besmetting van wilde zwijnen hebben we een groot landelijk probleem’, stelt Stiphout.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer