België overweegt ruiming bedrijven varkenspestgebied

De Belgische minister van Landbouw Ducarme wil varkens in de besmette Afrikaanse varkenspest zone kunnen ruimen. Daarmee wil hij voorkomen dat de besmettelijke ziekte overslaat naar de varkenshouderij, meldt De Morgen.

Belgi%C3%AB+overweegt+ruiming+bedrijven+varkenspestgebied
© Anita vermeer

De vrees en de kans dat de varkenssector wordt getroffen, is volgens Ducarme wel degelijk reëel. 'Er moet dus gehandeld worden om een economische sector te beschermen. De varkenshouderij levert jaarlijks 1,5 miljard euro op en goed is voor bijna 15.000 banen', geeft de minister in de krant De Morgen aan.

• Lees ook: Dierenartsen maken zich zorgen over varkenspest

Ducarme heeft naar eigen zeggen de steun van de Europese Commissie. De helft van de schade zal door de Europese Unie vergoed worden. Het federaal fonds voor dierengezondheid neemt de andere helft voor haar rekening. De minister heeft het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid gevraagd om op zeer korte termijn een ontwerp van ministerieel besluit op te stellen dat ruiming mogelijk moet maken.

Varkensbedrijven

Tot nog toe is Afrikaanse varkenspest in een deel van de Belgische provincie Luxemburg alleen bij wilde zwijnen vastgesteld. De afgebakende besmette zone beslaat 63.000 hectare en er zijn 58 varkenshouderijbedrijven gevestigd in dat gebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer