Risico op invoer varkenspest uit België erg klein

Deskundigen noemen het risico dat Afrikaanse varkenspest (AVP) via België naar Nederland komt verwaarloosbaar klein. Alertheid blijft geboden.

Risico+op+invoer+varkenspest+uit+Belgi%C3%AB+erg+klein
© outdooralabama.com

De kans dat AVP vanuit België naar Nederland komt is uitermate klein, geeft Willie Loefen, expert varkenspest bij Wageningen University en Research aan. Ervaringen in Litouwen en Polen laten zien dat het virus zich niet zal handhaven in een wilde zwijnenpopulatie en zal uitdoven, zonder interactie met gehouden varkens.

Besmette vleeswaren gelden als de belangrijkste verspreidingsroute van AVP door Europa. Ook de uitbraak in België wordt hieraan toegeschreven, terwijl het niet aannemelijk wordt genoemd dat daar op korte termijn verandering in komt. Ook hameren organisaties waaronder de POV er al jaren op geen varkensvleesproducten mee te nemen uit Oost Europa in het bijzonder.

Oost-Europa

Wageningen University & Research (WUR) geeft aan dat voor Nederland het risico op AVP pas echt toeneemt op het moment dat het virus gaat circuleren in gehouden varkens in de Oost-Europese landen met veel kleinschalige varkenshouderij. WUR noemt dat toekomstbeeld niet onmogelijk.

AVP komt sinds 2014 in meerdere Oost-Europese landen voor. Bij de ontwikkeling van de ziekte in die landen zit de grootste zorg van dierziektedeskundigen. WUR meldt dat daar bij wilde varkens steeds meer virus circuleert. Wilde zwijnen spelen een belangrijke rol als reservoir en bij de verspreiding.

• Lees ook: 'Situatie in varkensrijkste land ter wereld is zorgelijk'

Handhaven nulstand

De Belgische situatie zorgt er ook voor dat de discussie over het handhaven van de nulstand in Nederland weer in alle hevigheid losbarst. Het algemene standpunt is: hoe lager de wilddichtheid, hoe kleiner de kans dat een besmet wild zwijn met gehouden varkens in aanraking komt.

In Nederland geldt een nuloptie buiten de Limburgse Meinweg en de Hoge Veluwe. Het risico dat scharrel- en hobbyvarkens met wilde varkens in contact komen is het grootst. De houders van deze dieren krijgen het advies dubbele afrastering aan te brengen.

Zes besmette zwijnen

Op 20 september stond de teller van met AVP besmette zwijnen in België op zes. Alle dieren zijn dicht bij elkaar gevonden. In het 10-kilometergebied daaromheen liggen 67 varkensbedrijven. Uit de eerste screening blijkt dat de dieren momenteel vrij zijn van AVP.

'Tönnies en Vion maakten deze week bekend voorlopig geen varkens uit België te slachten. De AVP-perikelen kosten de Belgische varkenssector nu al tientallen miljoenen euro's', zegt de federaal landbouwminister Ducarme.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer