Dierenartsen maken zich zorgen over varkenspest

Dierenartsen maken zich zorgen over een eventuele uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Nederland. Vorige week is de ziekte bij enkele wilde zwijnen in België aangetroffen.

Voorzitter Merel Langelaar van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) houdt de situatie nauwlettend in de gaten. ‘Ik maak me er wel echt zorgen over of de Afrikaanse varkenspest Nederland zal bereiken, dat is een zorgwekkende situatie.’

Langelaar denk nog terug aan de varkenspest die in 1997 in Nederland uitbrak. ‘Dat zijn wel de beelden die iedereen voor ogen heeft’, weet Langelaar. ‘Dat heeft toen enorme gevolgen gehad voor Nederland. Ik hoop van harte dat ons dat bespaart blijft.’

Langelaar ziet dat varkenshouders alert zijn, maar vindt dat ook de burger op moet letten. ‘Het zal in België gebeurd zijn door onwetendheid. Veehouders en dierenartsen zullen heus wel goed opletten, maar we moeten ook de burger bereiken. We zijn nu even wakker geschud door België en dat is heel goed. Of er een uitbraak komt weten we niet, en als het komt weten we ook niet wanneer. Dus we moeten alert blijven.’

Nieuwsbrief

Afgelopen dinsdag was er groot overleg tussen dierenartsen van verschillende sectoren. Donderdag is er een nieuwsbrief uitgegaan naar de dierenartsen met alle informatie.

‘Daar hebben we puntsgewijs ingezet wat de symptomen zijn, wat het meldnummer is en wat een eventuele uitbraak betekend', meldt Langelaar vanuit de Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek in Schalkwijk.

'Het is natuurlijk heel erg spannend om eventueel de eerste te zijn die de melding doet maar doe het alsjeblieft. Beter teveel gemeld dan te laat gemeld want snelheid van handelen is heel belangrijk.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer