Echte+meeldauw+is+%27opbrengstvreter%27+in+cichorei
Nieuws
©

Echte meeldauw is 'opbrengstvreter' in cichorei

Telers van cichorei moeten het gewas regelmatig controleren op bladschimmels en dan vooral echte meeldauw. Overweeg een fungicidenbespuiting afhankelijk van het moment van aantasting en oogst, luidt het advies van IRS.

Ondanks het feit dat cichorei diep wortelt, heeft het op dit moment te lijden onder de langdurige droogte. Vandaar dat het op steeds meer percelen nodig is om te beregenen.

Verder is het zaak om nu alert te zijn op meeldauw. In cichorei is echte meeldauw de grootste 'opbrengstvreter' onder de schadelijke bladschimmels. De omstandigheden zijn hiervoor nu geschikt: warm weer overdag en dauwnatte nachten. Deze schimmel kan in korte tijd sterk uitbreiden en het loof versneld verouderen, waarschuwt het IRS.

Flint en Signum

De fungiciden Flint en Signum hebben in cichorei een toelating voor de bestrijding van meeldauw en een nevenwerking op de andere schimmels. Bij een meeldauwaantasting die in augustus begint en een oogst in september is een fungicidenbespuiting meestal niet rendabel.

Andere schadelijke bladschimmels zijn: roest, alternaria en stemphylium. De omstandigheden voor het optreden van deze schimmels zijn tot op heden ongunstig geweest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer