Een+eigen+minister+maakt+het+verschil
Commentaar
© Han Reindsen

Een eigen minister maakt het verschil

En daar was dan die meer dan terechte zin in de troonrede: waardering voor onze boeren, tuinders en vissers, die onder soms moeilijke omstandigheden zorgen voor ons voedsel.

In de vorige drie troonredes bevatte de aan de koning voorgelegde tekst geen enkele verwijzing naar de agrarische sector. Ik kan niets anders bedenken dan dat dit het verschil is tussen een eigen minister met een eigen ministerie – een vicepremier bovendien – en een staatssecretaris die onderhuurde bij een ander departement.

Van deze schouderklop in de troonrede moeten boeren en tuinders niet te veel verwachten. Het zal woensdag geen topdrukte zijn geweest bij de boerderijwinkels in het land. Een piek in nieuwe aanmeldingen voor groente-abonnementen werd ook niet gemeld. Een streep door de fosfaataanslagen hoeven we ook niet te verwachten.

Wel verbond de koning het compliment aan een door de regering verpakte opdracht: het kabinet komt met gerichte maatregelen om landbouw en natuur meer met elkaar te verbinden. Na het verschijnen van de landbouwvisie van minister Carola Schouten (LNV) wisten we dat uiteraard al, maar het staatshoofd heeft dat nu bevestigd.

De koning bevestigt de opdracht aan de land- en tuinbouw

Peter Smit, redacteur algemeen/veehouderij Nieuwe Oogst

De algemene beschouwingen die op Prinsjesdag volgden, verdienen geen schoonheidsprijs. Je gaat je afvragen of de vier regeringspartijen nog wel tot zaken kunnen komen. De vrees voor wat nieuwe verkiezingen zullen brengen, steekt de kop op. En dat terwijl er zoveel problemen en uitdagingen zijn die op korte termijn om oplossingen vragen. De Volkskrant kopte deze week uiterst kritisch met 'Het nog-niks-voor-mekaarkabinet'.

Voor de land- en tuinbouw is het te hopen dat Schouten de vaart erin krijgt bij de uitvoering van haar landbouwvisie. In haar begroting trekt ze de portemonnee voor het broodnodige onderzoek en innovatie. Een goede eerste stap, want vernieuwing is wat de sector nodig heeft om op een moderne manier kringlopen te sluiten zonder afbreuk te doen aan de sterke marktpositie van Nederlandse boeren en tuinders.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer