Avebe+verwacht+minder+aardappelen
Nieuws
© Harry Tielman

Avebe verwacht minder aardappelen

Aardappelzetmeelfabrikant Avebe verwacht dit jaar substantieel minder grondstof binnen te krijgen.

Hoeveel kleiner de aanvoer van aardappelen wordt, kan het bedrijf nog niet zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg. De inschatting is dat over een maand meer duidelijk is. Avebe is de nieuwe campagne deze week begonnen. Dinsdag werden de eerste aardappelen bij de fabriek in Gasselternijveen aangevoerd. De eerste oogsten geven een wisselend beeld te zien van de opbrengsten, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Ook verschilt de kwaliteit van de grondstof, afhankelijk van of de zetmeelaardappelen van lichte of zwaardere grond komen. 'Per ras is er eveneens onderscheid', laat de aardappelverwerker weten. Of telers hebben kunnen beregenen, drukt verder een stempel op de kwaliteit en opbrengst.

Ander weer

De start van de campagne gebeurt dit jaar onder andere weersomstandigheden dan vorig jaar. Toen had Avebe te kampen met natte oogstomstandigheden. De zetmeel- en eiwitfabrikant verwacht dat het begin september op volle capaciteit draait. Dan zijn ook de vestigingen in Ter Apelkanaal en in het Duitse Lüchow en Dallmin in gebruik.

Naar verwachting sluit de campagne in mei 2019 en blijft de fabriek in Gasselternijveen, evenals het afgelopen seizoen, het langst open omdat daar eiwit wordt gemaakt. Zo'n 2.400 leden in Nederland en Duitsland leveren aan Avebe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer