Prestatieprijs+Avebe+naar+record+van+82%2C16+euro
Nieuws
© Eigen Foto

Prestatieprijs Avebe naar record van 82,16 euro

Avebe realiseerde een prestatieprijs van ruim 82 euro. Dit is bijna 7 procent hoger dan vorig jaar, toen de prestatieprijs net boven de 77 euro uitkwam.

De prestatieprijs over het boekjaar 2016-2017, dat afliep op 31 juli 2017, bedroeg 82,16 euro. Voor de coöperatie opnieuw een record: nog niet eerder kwam de prestatieprijs boven de grens van de 80 euro.

In de prestatieprijs komen het aardappelgeld dat aan de leden betaald is en het nettoresultaat samen. Het is daarmee de belangrijkste financiële indicator van de coöperatie. Het boekjaar werd afgesloten met een positief coöperatief resultaat van 6,3 miljoen euro.

Nabetaling

Tijdens de ledenraadsvergadering in december zal worden voorgesteld een nabetaling aan de leden te doen van bijna 2,2 miljoen euro. De uiteindelijke 'uitbetaalratio' zal dan 98 procent bedragen.

De goede resultaten vinden hun oorsprong in het benutten van kansen in een zich goed ontwikkelende markt, een verbeterd productieresultaat en een goede kwaliteit aardappelen.

De hogere uitbetaling voor zetmeelaardappelen heeft ertoe bijgedragen dat de stijgende lijn in saldo van de teelt van zetmeelaardappelen doorzet. Een opmerkelijk resultaat in een jaar waarin het saldo van veel akkerbouwgewassen juist afnam.

Winstgevender

Bestuursvoorzitter Bert Jansen: 'We zijn de afgelopen jaren duurzamer en winstgevender geworden. Met dit resultaat laten we zien dat Avebe de potentie heeft om te kunnen groeien en ontwikkelen. Onze focus ligt daarbij onveranderd op onze kracht: het realiseren van toegevoegde waarde. Groeien doen we in omzet.'

Het komende jaar zal voor Avebe opnieuw in het teken staan van het verder vergroten van de toegevoegde waarde. Zo wordt in Groningen een nieuw innovatiecentrum gebouwd waar nog voor de zomer van 2018 alle innovatiekracht van Avebe wordt gebundeld.

Innovatie

Het nieuwe centrum, waar ook ruimte is voor start ups, zal onderdak bieden aan medewerkers van innovatie, marketing en sales. Hier worden onder meer de mogelijkheden onderzocht voor het winnen van nieuwe ingrediënten uit de aardappel.

In Gasselternijveen gaat de aandacht uit naar het verder opschalen van de productie van hoogwaardige eiwitten. Een uniek product met een wereldwijd groeiende vraag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
Meer weer