Toch wat vorstschade in zetmeelaardappelen

De aardappelzetmeelcampagne loopt volgens Avebe naar verwachting. Op dit moment is ruim 65 procent van de zetmeelaardappelen verwerkt. Bij in de bult opgeslagen aardappelen ziet Avebe toch wat vorstschade.

Toch+wat+vorstschade+in+zetmeelaardappelen
© Nieuwe Oogst

Avebe haalt nu nog aardappels opgeslagen in bulten en denkt vanaf begin februari over te gaan op levering vanuit de schuren. Naar verwachting gaat de verwerking van de aardappelen door tot in mei.

Het zetmeelgehalte van deze campagne is bijna 20 procent. Dit is een procent lager dan het voorgaande jaar, maar wel in lijn met het meerjarig gemiddelde.

Het tarrapercentage blijft onverminderd hoog ten opzichte van vorig jaar. Hoewel het aantal nachten met vorst beperkt is gebleven, zijn er toch een klein aantal partijen met vorstschade aangevoerd.

Klein plekje

Ook Jantinus Beijering uit Schoonloo heeft wat vorstschade. 'Op een klein plekje na hebben de zetmeelaardappelen zich in de bult goed gehouden. Enkele aardappelen hebben wat vorstschade omdat we net te laat waren met afdekken.'

Woensdag na de kerst is Beijering met zijn medewerker Erik Lindeboom naar Loon, bij Assen, vertrokken om de bult met zetmeelaardappelen vrij te maken van stro. 'Ik denk dat het gaat om negen vrachtwagens à 36 ton van de rassen Festien en Avarna.'

Het zijn niet de laatste zetmeelaardappelen waar Beijering op moet passen. 'We hebben nu nog 22 à 25 vrachten zetmeelaardappelen aan de bult liggen. Daarnaast nog zo'n 2.000 ton suikerbieten. Die zou Suiker Unie rond kerst ophalen, maar alles schuift op', zegt de akkerbouwer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer