Koning waardeert boer en tuinder in troonrede

Koning Willem-Alexander heeft tijdens de troonrede in de Ridderzaal zijn waardering uitgesproken voor boeren, tuinders en vissers. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de land- en tuinbouw in de troonrede aan bod komt.

Koning+waardeert+boer+en+tuinder+in+troonrede
© Dirk Hol

'De gunstige economie biedt ook ruimte om te investeren in voorzieningen en vakmensen die de basis vormen onder een sterk land. Dat doen we met oog voor verpleegkundigen én hun patiënten en cliënten. Met verbeteringen voor leraren én leerlingen. Met aandacht voor meer agenten én veiligheid op straat. Met erkenning van de grote betekenis van het werk van onze militairen in binnen- en buitenland. En met waardering voor onze boeren, tuinders en vissers, die onder soms moeilijke omstandigheden zorgen voor ons voedsel.'

De koning kondigde aan dat het kabinet met gerichte maatregelen komt om landbouw en natuur meer met elkaar te verbinden. Daarnaast komt er een fonds voor jonge boeren die het bedrijf van hun ouders willen overnemen.

Volgende generatie

In de troonrede benoemde de koning ook de rol van de landbouw in het klimaatbeleid. Volgens de koning kan deze generatie de milieuschuld niet doorgeven aan de volgende generatie.

'Deze grote bocht kunnen we alleen met elkaar maken'

Koning Willem-Alexander in de troonrede.

Landbouwminister Carola Schouten tijdens Prinsjesdag 2018.
Landbouwminister Carola Schouten tijdens Prinsjesdag 2018. © Dirk Hol

'De realiteit is dat het klimaatbeleid raakt aan onze hele manier van wonen, werken en leven. Tegelijkertijd biedt een ambitieus klimaatbeleid kansen voor de innovatiekracht van Nederland. In de zomer presenteerden vertegenwoordigers van de industrie, energiesector, landbouw, natuurorganisaties en logistieke bedrijven een voorstel voor hoofdlijnen van een klimaatakkoord. Bij de uitwerking staat voorop dat de omslag naar schonere energiebronnen en productiemethoden voor iedereen in ons land haalbaar en betaalbaar moet zijn. Deze grote bocht kunnen we alleen met elkaar maken.'

Wereldhandel

Ook de uitdagingen voor de wereldhandel kregen aandacht in de troonrede. De koning benadrukte daarin het belang van het EU-lidmaatschap voor Nederland. 'Het lidmaatschap van de EU maakt ons land sterker in een wereld waarin machtsverhoudingen verschuiven en oude allianties niet meer vanzelfsprekend zijn. Het is een Nederlands belang dat Europa zich collectief sterk blijft maken voor vrije wereldhandel en tegen de dreiging van importtarieven en andere handelsbelemmeringen.'

Het kabinet verwacht dat 2019 voor de Europese Unie een intensief jaar wordt met een nieuwe Europese Commissie en een nog onvoorspelbare Brexit. 'De Nederlandse regering blijft zich met een positieve agenda sterk maken voor een betere EU, die zich richt op kerntaken en afspraken nakomt. Gezamenlijk moeten we de interne markt verder verdiepen en de euro sterker maken', aldus Koning Willem-Alexander.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer