Levende insectenlarven voeren aan leghen

Aeres Hogeschool onderzoekt in Dronten, in samenwerking met Wadudu Insectencentrum en Hogeschool Van Hall Larenstein, de effecten van het voeren van levende insectenlarven aan leghennen.

Het gaat hierbij om de larven van de Black Soldier Fly die ingezet worden als voer en als afleidingsmateriaal voor de kippen om zo het verenpikken te verminderen.

Onderzoeker Marko Ruis is enthousiast over het experiment. 'We voeren een groep leghennen de larven via een plastic buis waar gaten in zitten. Op deze manier zijn ze lekker lang bezig met het eten. Bij een andere groep ontwikkelen de larven zich in de mest van de kippen. De larven kruipen er op een gegeven moment uit om zich te ontpoppen tot vlieg. Maar die kans krijgen ze niet want eenmaal omhoog gekropen naar het rooster dienen ze als lekker kippenvoer.

Kringlooplandbouw

De aandacht voor het gebruik van insecten als grondstof in diervoeders neemt toe, ook omdat het qua eiwit een goede vervanger kan zijn voor soja. De huidige wetgeving laat het voeren van insecten aan pluimvee maar beperkt toe. Volgens Marko Ruis is het voeren van larven en meelwormen via een buis vrij eenvoudig toe te passen in grotere stallen.

De werkwijze met larven uit de mest is moeilijker in praktijk te brengen: 'Vanuit het oogpunt van kringlooplandbouw is het natuurlijk geweldig als je de insecten op reststromen kunt laten ontwikkelen. Maar wet-technisch mag je nog geen larven op de mest laten groeien als kippenvoer. Daar moet de regelgeving dus worden aangepast'.

Beschadigingen

Eind van het jaar eindigt de tweejarige proef maar Marko Ruis kan wel een aantal tussenconclusies geven. 'De hennen zijn de hele dag lekker aan het zoeken naar voedsel. Die afleiding zorgt voor minder beschadigingen van het verenkleed door verenpikken. De kippen zijn rustiger, er is minder stress in het hok en we denken dat dit uiteindelijk ook een positief effect heeft op de productie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer