Europa importeert dubbel zoveel eieren

De Europese import van eieren en eiproducten is in het eerste halfjaar van 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van de eerste zes maanden van 2017.

Europa+importeert+dubbel+zoveel+eieren
© Alex J.de Haan

Het gaat om een stijging van 17.284 ton ei-equivalenten oftewel een stijging van 114 procent. Vanuit Oekraïne worden de meeste eieren geimporteerd: 7.829 ton, dat is goed voor 45,3 procent van de totale EU-import.
Dit blijkt uit de jongste cijfers van de Europese Commissie over de in- en uitvoer van eieren en eiproducten naar en van de EU, zoals beschreven op de website van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

Oekraïne

In het rapport ‘Monitoring EU Agri-Food Trade’ geeft de Europese Commissie maandelijkse statistieken over de import en export van agrovoedingsproducten.
Na Oekraïne is de Verenigde Staten met 4.899 ton of 28,3 procent van de EU-import de grootste invoerder in Europa. Daarna volgen Argentinië (9,8 procent van de totale import) en Albanië (5,3 procent van de totale import).

De cijfers die Oekraïne voorlegt, zijn vrij indrukwekkend. In de eerste helft van 2017 bedroeg de import vanuit Oekraïne slechts 449 ton. De sterke groei kan deels verklaard worden door het hoge prijspeil van eieren in de EU dit voorjaar, waardoor de goedkope eieren uit Oekraïne erg geliefd waren.

Export

Japan en Zwitserland zijn goede afnemers van Europese eieren. Ruim 24 procent van de hele EU-uitvoer of 27.774 ton gaat naar Japan. Dat is 3,5 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2017. Zwitserland heeft 20.154 ton Europese eieren afgenomen, goed voor 17,6 procent de EU-export (een stijging van 0,9 procent).

Grootste stijger is Israël. Dat land ontving 109,6 procent meer Europese eieren, goed voor 12.517 ton of 10,9 procent van de totale export.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer