Europese+aardappeloogst+minder+dan+24+miljoen+ton
Nieuws
© Han Reindsen

Europese aardappeloogst minder dan 24 miljoen ton

De aardappeloogst in Noordwest-Europa wordt geschat op minder dan 24 miljoen ton. Het gaat om de totale opbrengst in Groot Brittannië, België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De NEPG, Noordwest-Europese aardappeltelers, schatten dat de aanstaande oogst van consumptieaardappelen 18 procent lager zal zijn dan die van vorig jaar en 8 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dit ondanks het feit dat de totale areaal consumptieaardappelen de afgelopen vijf jaar met 8,4 procent is gegroeid.

De extreme droogte en vooral ook de hoge temperaturen in heel Noordwest-Europa resulteren in een geschatte gemiddelde opbrengst van ongeveer 40 ton per hectare in de vijf belangrijkste aardappellanden. Omdat de hoofdoogst in Groot-Brittannië nog maar nauwelijks is begonnen, is het daar nog steeds moeilijk om tot een betrouwbare schatting te komen. Ook in dat land worden lagere oogsten verwacht.

De NEPG schat de totale bruto consumptieoogst tussen 23,5 en 24,0 miljoen ton. Dit is meer dan de lage oogst van 2012 van 22,5 miljoen ton. In dat jaar was de vraag echter 15 procent lager. In 2012 waren de gemiddelde eindopbrengsten in de vijf landen 44 ton per hectare. Dit was weliswaar hoger dan dit jaar, maar het areaal was bijna 90.000 hectare kleiner.

Kwaliteit

Alle landen melden doorwas en telers vragen zich af hoe deze partijen zich gaan houden in de opslag. Ook het gemiddelde droge stofgehalte wat eerst aan de hoge kant was, neemt af als gevolg van de toename van doorwas.

Omdat de meeste aardappelen nog in de grond zitten, is het te vroeg om een goede inschatting te maken wat voor invloed vooral de doorwas op de netto opbrengst zal hebben. Het tarrapercentage zal over het algemeen hoger uitvallen dan vorig seizoen.

Leveringsnormen

Sommige verwerkers hebben hun leveringsnormen al verlaagd en er zijn meldingen dat tafel- en/of zetmeelaardappelen in de verwerkingslijnen terechtkomen. In veel delen van de NEPG-landen is het oogsten vertraagd vanwege te droge omstandigheden en sommige verwerkingslijnen werden gedurende enkele uren of dagen niet gevoed door een gebrek aan aardappelen. Telers hopen op regen, maar ook weer niet te grote hoeveelheden, uit angst voor een zeer regenachtige herfst die de oogst zou belemmeren.

Lang niet alle telers zullen kunnen profiteren van de hoge prijzen, aangezien het merendeel van alle aardappelen is gecontracteerd. De combinatie van een lagere opbrengst en een hogere tarra zal duidelijk van invloed zijn op de hoeveelheid nog vrij te verkopen aardappelen.

Veel onrust

Diverse telers zullen zelfs te weinig aardappelen rooien om aan hun contractverplichtingen te kunnen voldoen. Er heerst onder hen nog veel onrust omdat er onvoldoende duidelijkheid is hoe afnemers met deze situatie omgaan. In veel landen hebben daarom telersorganisaties hun regering om een situatie van overmacht gevraagd, omdat zij niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor deze lage opbrengsten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer