Onteigening voor boeren in Driemanspolder

De onteigeningsprocedure voor de Nieuwe Driemanspolder is gestart, melden gemeenten Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. Zeker twintig boeren moeten met hun bedrijven plaats voor 320 hectare recreatie en natuur, waarvan 150 waterberging.

Onteigening+voor+boeren+in+Driemanspolder
© Wikimedia

Het gaat om gronden tussen Wilsveen, de Voorweg, de Leidschendamseweg, de Zoetermeerse rijweg en de wijk Vissen in Leidschenveen.

Het grootste deel van de vrijkomende gronden (zo'n 75 procent) wordt gebruikt voor de berging van water. Langs de oevers komt ruimte voor moeras, rietland, en 'natte' natuur. Ook komt er bos en recreatievoorzieningen.

Ander speelveld

Bij de onteigening zijn naar schatting 21 boerenbedrijven betrokken. Voor hen is er geen ruimte meer om uit te breiden of om zich verder te ontwikkelen.

'Na op 29 januari 2004 daar al volop mee gedreigd te hebben is er blijkbaar nu pas sprake van een spoedeisend belang', schrijft de voormalige akkerbouwer en melkveehouder Jo van Dorp op zijn weblog. Hij verpacht nu nog grond aan de boeren.

'Als gewoon de toezegging van dat moment in 2004, de vrije bestemmingswaarde met een plus, betaald zou zijn aan de boeren, was er al een heel ander speelveld geweest.'

Bezuinigingen

De Nieuwe Driemanspolder ligt in het grensgebied van Zoetermeer, Den Haag en Leidschendam-Voorburg. Het maakt onderdeel uit van de Groen-Blauwe Slinger, een groene verbinding rond Den Haag en Rotterdam.

Door bezuinigingen van het kabinet in 2010 was de financiering van de Nieuwe Driemanspolder onzeker geworden. Intensief overleg tussen de zes betrokken overheden leidde tot nieuwe afspraken over de omvang van het project en over het eigendom en beheer van de gronden.

Rijnland wordt beheerder van het natte deel. Het droge deel van de polder wordt beheerd door gemeenten Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. De aanleg van de Nieuwe Driemanspolder begint in 2016 en is in 2020 klaar.

Ter inzage

Het onteigeningsplan ligt tot 16 april ter inzage bij de gemeente en Rijkswaterstaat in Utrecht. Op 30 april is er een hoorzitting in Zoetermeer (een deel van de Nieuwe Driemanspolder ligt in die gemeente).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer