%27Bij+onteigening+van+grond+rechter+verplicht+betrekken%27
Nieuws
© Dirk Hol

'Bij onteigening van grond rechter verplicht betrekken'

Minister Melanie Schultz Van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaat in de Aanvullingswet grondeigendom opnemen dat een grondeigenaar niet onteigend kan worden zonder dat de bestuursrechter zich daarover heeft uitgesproken.

Schultz schrijft dat in antwoord op een motie van de Tweede Kamer.

In het conceptwetsvoorstel was eerder de toegang tot de bestuursrechter gewaarborgd, doordat de eigenaar beroep tegen de onteigeningsbeschikking kan instellen. Het initiatief om de rechter in te schakelen lag daarmee bij de eigenaar.

Schultz acht het niet waarschijnlijk dat in de praktijk een eigenaar wordt onteigend zonder dat de bestuursrechter zich heeft uitgesproken over de onteigeningsbeschikking. Bijvoorbeeld omdat de eigenaar niet tijdig beroep kan instellen tegen de beschikking.

Bezwaar

Uit de reacties en adviezen blijkt dat het op veel bezwaar stuit dat die mogelijkheid toch niet geheel is uitgesloten. Om iedere schijn van vermindering van de positie en rechtsbescherming van een eigenaar uit te sluiten, gaat Schultz de voorgestelde onteigeningsprocedure zo versterken dat de bestuursrechter bij elke onteigening is betrokken.

De komende maanden benut Schultz om dit voorstel uit te werken met raadpleging van de meest betrokken partijen. Ook bekijkt zij welke andere suggesties uit de reacties en adviezen in het wetsvoorstel kunnen worden verwerkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer