Afrikaanse varkenspest gevonden in Zuid-België

In België is een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) geconstateerd. Het gaat om twee wilde zwijnen die zijn aangetroffen in de gemeente Etalle in de provincie Luxemburg.

Afrikaanse+varkenspest+gevonden+in+Zuid%2DBelgi%C3%AB
© Het Utrechts Landschap

Donderdag aan het eind van de middag kwam van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen de bevestiging dat de twee zwijnen drager zijn van het virus van de Afrikaanse varkenspest. Alle betrokken autoriteiten werken nu samen om mogelijke verspreiding van het virus via wilde zwijnen naar varkenshouderijen te voorkomen.

De besmettelijke ziekte is al enkele jaren aanwezig in Oost-Europese landen, waar besmettingen worden vastgesteld zowel bij gehouden varkens als bij wilde zwijnen. De laatste maanden heeft het virus zich meer naar het Westen verspreid waarbij landen getroffen zijn die voorheen vrij waren.

Nationaal referentielaboratorium

De monitoring in België is goed georganiseerd. Hierdoor konden ook de recente verdenkingen bij dode dieren worden opgespoord. Monsters van de twee zwijnen waren onmiddellijk naar het nationale referentielaboratorium Sciensano gestuurd.

Het laboratorium heeft donderdag bevestigd dat de verdachte everzwijnen inderdaad besmet waren met AVP. De regionale autoriteiten pakken nu extra controlemaatregelen voor wilde dieren op. Wandelaars moeten zich houden aan een strikte boscode. Ze moeten op de wegen en paden blijven en honden aan de lijn houden.

Op landelijk niveau komen er preventiemaatregelen voor de Belgische varkensbedrijven. Een begin dit jaar opgerichte nationale taskforce heeft daarbij de coördinatie. Etalle ligt ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Maastricht.

Maatregelen in Nederland

In Nederland vindt vrijdag op het ministerie van LNV overleg plaats over mogelijke preventiemaatregelen. De Producenten Organisatie Varkenshouderij is daar nauw bij betrokken. LTO Nederland heeft een crisisteam samengesteld en ondersteunt de POV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer