Spanning om varkenspest stijgt

In Roemenië, in de regio waar de meeste varkens worden gehouden, heeft de Afrikaanse varkenspest inmiddels tenminste 700 keer toegeslagen. Ook op een zeer grootschalige varkenshouderij. Desondanks is de kans nog steeds klein dat de varkenspest in Nederland uitbreekt, zegt Wageningen UR-expert Willy Loeffen.

Spanning+om+varkenspest+stijgt
© Pixabay

'Via directe verspreiding tussen wilde zwijnen is de kans op dit moment verwaarloosbaar, want de afstand tussen Nederland en Roemenië is heel groot', zegt Loeffen. Wel bestaat de kans dat het virus via producten van besmette dieren of bijvoorbeeld geschoten zwijnen wordt meegenomen naar Nederland en vervolgens bij gehouden varkens of wilde zwijnen terechtkomt.

Monding Donau

In Roemenië zijn inmiddels circa 250.000 varkens geruimd. Vorig weekend kwam de Afrikaanse varkenspest in Roemenië in het nieuws omdat het op een na grootste varkensbedrijf is getroffen. Dit bedrijf ligt in de buurt van de Donau-monding aan de Zwarte Zee. Besmette varkens die in de Donau zijn gegooid, zouden de bron van de besmetting van deze megaonderneming zijn. Circa 140.000 varkens werden geruimd.

De Roemeense overheid krijgt het verwijt dat ze de situatie niet meester is vanwege onvoldoen destructiecapaciteit en omdat er met vee wordt gesleept. Volgens de website agrointel.ro worden er zelfs varkens gestolen door mensen die zich in witte jassen voordoen als dierenartsen. De Roemeense overheid heeft toegezegd de financiële schade als gevolg van het ruimen volledig te zullen vergoeden, met steun van de Europese Unie.

Vee & Logistiek, NVWA en POV benadrukken dat al het mogelijke wordt gedaan om verspreiding van de Afrikaanse Varkenspest naar Nederland tegen te gaan. Het publiek wordt met voorlichtingscampagnes ingelicht, ook langs snelwegen. Varkenshouders wijzen hun Oost-Europese medewerkers op de risico's. De gezamenlijke transporteurs onderstrepen de strenge hygiënemaatregelen die ze toepassen bij transport van en naar Oost-Europa. Niet alleen bij varkens-, maar ook melkveetransport.

Genadeklap

Voorzitter Henk Bleker van Vee & Logistiek sprak zich vorige week in een Radio1-interview uit over de gevolgen van een mogelijke uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Nederland. 'Ik acht de kans nog steeds heel klein. Als het gebeurt, dan kan dat de genadeklap betekenen voor de Nederlandse varkenshouderij. Dan gaan de grenzen dicht', aldus de voormalige staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer