Export+naar+China+drijft+op+vertrouwen
Achtergrond
© COV

Export naar China drijft op vertrouwen

Verder oprukkende varkenspest is een doemscenario dat de export van Nederlandse varkensvleesproducten naar China bedreigt. Handelsdelegaties intensiveren ondertussen de inspanningen om zaken te doen met de grootste voedselmagneet ter wereld.

Weet u het nog, de beelden van de demonstrant die een tank wilde tegenhouden op het plein van de Hemelse Vrede in 1989? Sindsdien veranderde de Chinese, volledig door de staat geregisseerde en geïsoleerde planeconomie in een markteconomie die vol gas draait op im- en export.

Export van goederen zoals computers en textiel naar de Westerse wereld en import van voedsel, waar de in hoog tempo uitdijende stedelijke samenleving schreeuwend behoefte aan heeft.

Trek naar megastad

Zodra de bevolking verhuist van het platteland naar de stad, stijgt de consumptie van voedsel, met name die van vlees en zuivel, en alle andere denkbare luxe goederen. De trek naar de stad is het gevolg van de werkgelegenheid en koopkracht die in de stedelijke gebieden veel groter zijn dan op het platteland.

'Een paar procent meer export kan een groot verschil maken'

Frans van Dongen, directeur internationale zaken van de COV

Bovendien slaat de nieuwe generatie Chinezen een paar stappen over in de sociaal-economische ontwikkeling, waar de Europese samenleving veel meer generaties voor nodig heeft gehad. Op het gebied van ICT-technologie en online verkoop, vooral via de telefoon, is het veruit grootste volk op aarde koploper.

Voormalig VVD-Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat kent de situatie in China als geen ander. In 2001 bezocht hij het land van de Rijzende Zon als lid van een Tweede Kamerdelegatie voor het eerst. Daarna was hij er regelmatig, met name om de belangen van de Nederlandse pluimveehouderij te behartigen. ‘Het allerbelangrijkste bij het zakendoen, is dat je het vertrouwen van de Chinezen kunt winnen’, vertelt Oplaat, die vanwege zijn kennis en ervaring in zowel de politiek als het agrarisch bedrijfsleven een prominente rol speelt in handelsdelegaties.

Zware handelsdelegaties

In samenwerking met de overheid verricht het bedrijfsleven steeds grotere inspanningen om zaken te kunnen doen met China. Vorige maand waren er zelfs twee zware handelsdelegaties op reis. Eerst verbleef een Nederlandse delegatie met minister Carola Schouten van LNV, minister-president Mark Rutte en koning Willem Alexander in China. Niet veel later volgde een Europese, onder leiding van Eurocommissaris van landbouw Phil Hogan.

Een paar procent export meer naar China kan voor de Nederlandse export het verschil maken. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken, volgens directeur internationale zaken Frans van Dongen van de Centrale Organisatie van de Vleessector (COV). 'Vooral dankzij de toegenomen export naar China kon de EU de weggevallen Russische markt voor vlees en zuivel opvangen', vertelt Van Dongen.

De duizelingwekkende cijfers en beelden over de snel opschalende megaveehouderijprojecten in China ten spijt, leidt het geen twijfel dat de vraag naar dierlijk eiwit door China de komende jaren sneller zal blijven groeien dan hun eigen inlandse productie kan bijbenen. Dat zeggen Van Dongen en marktanalisten van de Rabobank.

Voedsel- en milieuschandalen

De opschaling van de vleesproductie in eigen land werd tegengewerkt door voedsel- en milieuschandalen. De Nederlandse handelsdelegatie benadrukte tijdens de SIAL-levensmiddelenbeurs in Shanghai medio mei dan ook de hoge standaarden op het gebied van voedselveiligheid en traceerbaarheid waarmee varkensvlees in Nederland wordt geproduceerd.

Scheidend Vion-directeur Francis Kint en Eurocommissaris Phil Hogan presenteerden samen de West-Europese aanpak op een symposium dat de COV in samenwerking met de Chinese Meat Association organiseerde. Deze Chinese overheidsinstantie was begin deze maand in Nederland om inspecties te verrichten en te spreken over markttoegang van verschillende vleesproducten. 'Per land worden producten toegelaten, waarop bedrijven individueel worden beoordeeld', vertelt Oplaat.

Varkenspest doemscenario

Op deze manier is het de Deense slachterij Danish Crown gelukt om niet alleen bevroren varkensvlees te mogen exporteren, maar ook bewerkt vers vlees. De Denen plaatsen een hek ter voorkoming van varkenspest, verspreid onder wilde zwijnen, langs de smalle strook land die Denemarken met Noord-Duitsland verbindt.

Een hek langs de grens is in Nederland niet aan de orde. Verder oprukkende Afrikaanse varkenspest in Polen is een doemscenario. Zowel Oplaat als van Dongen hameren dan ook op het belang van veilig en duurzaam geproduceerd vlees door de Nederlandse veehouderij, waarbij dierziekte-uitbraken en schandalen koste wat het kost moeten worden voorkomen.

Vleesexport naar China daalde in 2017 32 procent
Nederland stond in 2017 met een export van 65.000 ton op de zesde plek van grootste exporteurs naar China. Dit was een daling van 32 procent ten opzichte van 2016. Ook andere landen binnen de EU lieten een forse teruggang zien. Zo nam de Duitse en Spaanse export met respectievelijk 47 procent en 12 procent af. De daling van de Nederlandse vleesexport naar China werd voor een klein deel gecompenseerd door een groei van de export van bijproducten met 8.400 ton (+12 procent) naar 76.000 ton.
Begin dit jaar sprak Rabobank de ver-wachting uit dat de export van varkensvlees naar China in de loop van 2018 zal aantrekken en dat daarmee de strijd om de varkensmarkt zich zal voortzetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer