'Situatie in varkensrijkste land ter wereld is zorgelijk'

Afrikaanse varkenspest (AVP) dook begin augustus voor het eerst op bij een commercieel varkensbedrijf in China. Dit baart dierenarts en beleidsadviseur bij de Wereld Voedselorganisatie FAO Henk Jan Ormel grote zorgen.

%27Situatie+in+varkensrijkste+land+ter+wereld+is+zorgelijk%27
© Pixabay

Chinese varkenshouderij ontkomt niet aan fundamentele veranderingen, zoals een verbod op swillvoedering

Henk Jan Ormel, dierenarts en beleidsadviseur bij de Wereld Voedselorganisatie FAO

Waarom vindt u de situatie zo zorgelijk?

'De helft van alle varkens wereldwijd wordt in China gehouden, veelal op een traditionele manier. Back yard farming gebeurt vaak onder matige hygiënische omstandigheden en varkens krijgen vaak allerlei afval, swill, als voer.

'Voor China is het een zorgelijke situatie, omdat de AVP-uitbraak op een commercieel varkensbedrijf kan zorgen voor een enorme vermeerdering van het virus en de kans op besmetting van andere bedrijven met varkens groot is.'

Zorgen delen via sociale media helpt?

'Vanuit mijn werk bij de Animal Health Service van FAO, de VN Voedsel- en Landbouw Organisatie, hoor ik snel over nieuwe uitbraken van dierziekten wereldwijd. Ik wil de bewustwording aanscherpen, bij Nederlanders en internationaal.'

Heeft China alert gehandeld?

'Er zijn meteen rigoureuze maatregelen genomen zoals ruimen, reinigen en ontsmetten en zonering. Het is te hopen dat ze er snel genoeg bij waren om het AVP-virus te vernietigen. Het zal echter nog enige tijd duren voordat duidelijk wordt hoe het virus daar is gekomen.

'In mijn ogen ontkomt China niet aan fundamentele veranderingen op de lange termijn, zoals een verbod op swillvoedering.'

Wordt bij een uitbraak van AVP overal hetzelfde gehandeld?

'De aanpak van dierziekten is een nationale verantwoordelijkheid en gebeurt niet in ieder land op dezelfde manier. Bovendien is het voor veel landen moeilijk om de noodzakelijke maatregelen op lokaal niveau door te voeren.

'Het ontbreekt bijvoorbeeld nogal eens aan een goede compensatieregeling voor boeren, waardoor zieke dieren niet of te laat worden gemeld. Maar ook het beheer van wildezwijnenpopulaties is voor veel landen een moeilijke opgave.'

• Lees ook: Flyer NVWA informeert over Afrikaanse varkenspest

Wat is uw visie op de situatie in de EU?

'Het westwaarts oprukken lijkt bijna onvermijdelijk, omdat ook varkensbedrijven met op zich goede hygiënemaatregelen besmet zijn geraakt. Het risico voor Duitsland en zuidelijke EU-lidstaten zit in de grote populaties aan wilde zwijnen. Maar ook muizen, ratten en zelfs teken kunnen een rol spelen bij de verspreiding van AVP.

'Worst of salami, meegenomen uit gebieden waar het virus heerst, kan zomaar voor een uitbraak zorgen als dat per ongeluk door een wild zwijn wordt opgegeten. Dat alles maakt het extra zorgelijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer