NFO: Schouten mist gedegen gewasbeschermingsvisie

De visie voor de toekomst van de landbouw van minister Carola Schouten mist een gedegen gewasbeschermingsmiddelenbeleid. Dat vindt de telersorganisatie voor de fruitteelt NFO.
Europees speelveld

NFO%3A+Schouten+mist+gedegen+gewasbeschermingsvisie
© Haijo Dodde

NFO-voorzitter Gerard van den Anker vindt de visie ambitieus. 'Bij gewasbescherming en onkruidbestrijding is sprake van een zeer hoge ambitie. We willen aan deze ambitie werken, maar dan verwacht ik van de minister ook echt een gewasbeschermingsbeleid waarbij de sector kan beschikken over voldoende maatregelen om het gewas effectief te beschermen.

• Lees ook: Schouten wil naar kringlooplandbouw in 2030

'Dit beleid waarvoor politieke moed nodig is, ontbreekt nu nog te veel', vindt Van den Anker. Hij verwijst onder meer naar de discussie over een meer systeemgerichte toelating. 'Zonder een gedegen gewasbeschermingsbeleid kan de sector de ambitie van LNV niet waarmaken.'

Van den Anker verwacht van het ministerie meer financiële ondersteuning om de omslag naar kringlooplandbouw te kunnen maken, o.a. voor innovatie. 'Ook moet de invulling op feiten gebaseerd zijn en belangen worden afgewogen. Zo kunnen residuvrij telen en het voorkomen van voedselverspilling haaks op elkaar staan. Wat ik ook mis in de visie, is het gelijke Europese speelveld. LNV geeft ook geen uitleg hoe dit systeem kan werken in de internationale context met geheel andere wetmatigheden.'

De fruitteeltsector heeft in de ogen de NFO-voorzitter veel te bieden. 'We produceren een product wat bijdraagt aan een gezonde levensstijl, hebben een lage CO2-footprint en zijn dus klimaatvriendelijk, dragen bij aan biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap. De NFO mist in de visie een aantal van deze positieve eigenschappen van de fruitteeltsector.'

De NFO is blij dat de sector kan meepraten over de invulling van de visie en het streven van de minister om te komen tot een breed gedragen landbouwakkoord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer