Geslaagde inleveractie bestrijdingsmiddelen Limburg

Ruim een op de vijf Limburgse boeren heeft deze winter chemische bestrijdingsmiddelen ingeleverd. Het gaat om ruim 18.000 kilo aan middelen die tot voor kort nog waren toegelaten voor de bestrijding van onkruid en ongedierte.

Geslaagde+inleveractie+bestrijdingsmiddelen+Limburg
© Harry Tielman

Het doel van de inleveractie was het voorkomen dat de middelen ooit in het milieu terecht zouden komen. Veel boeren, tuinders en boomtelers hebben ze nog in de kast staan, maar weten niet waar ze met het spul naartoe moeten. Het probleem is dat er onvoldoende innamepunten zijn. De meeste gemeenten nemen geen bedrijfsafval aan.

Dat is de reden voor de inleveractie met de slogan 'Bezem door de middelenkast'. Een speciale actie in opdracht van provincie Limburg en Waterschap Limburg. 'Door de middelen verantwoord af te voeren, is voorkomen dat ze bijvoorbeeld in het water terechtkomen', zegt bestuurslid Har Frenken van Waterschap Limburg.

Ook milieugedeputeerde Bob Ruers vindt het tijd voor actie. 'In grond- en oppervlaktewater worden nog altijd te veel restanten aangetroffen van gewasbeschermingsmiddelen.' Van de 3.000 aangeschreven bedrijven maakten er 682 gebruik van de inleveractie. Dat waren vooral boomtelers (39 procent), fruittelers (35 procent), akkerbouwers (32 procent) en glastuinders (29 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer