Uienolie mag wortelvlieg verjagen

Uienolie is door de Europese Unie officieel toegelaten als basisstof. Dat meldt Bionext, de brancheorganisatie van de biologische keten. Het middel wordt ingezet om de wortelvlieg weg te jagen.

Uienolie+mag+wortelvlieg+verjagen
© Nieuwe Oogst

Uienolie is een extract van uien dat in de voedingsindustrie wordt gebruikt in soepen en sauzen. Biologische, maar ook gangbare boeren, gebruiken de geurende uienolie door potjes rondom een akker te zetten. De wortelvlieg wordt hierdoor misleid. Volgens Bionext kunnen minder vliegen daardoor de peen vinden en daar hun eitjes leggen. Dat zorgt vervolgens voor verminderde vraat in de peen door de larve die uit de eitjes komen.

De stof tot nu toe op de RUB-lijst (Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen). Dat is een door de overheid opgestelde lijst die producten bevat producten die in de landbouw gebruikt mogen worden zonder uitgebreide toetsing. Deze lijst wordt geleidelijk afgeschaft, omdat het niet past in de Europese wetten voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Producten van die lijst moeten nu een gewone toelatingsprocedure doorlopen en goedgekeurd worden, anders worden ze verboden.

Basisstof

Bionext heeft, met steun van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, om deze reden begin 2017 een toelating aangevraagd voor uienolie als basisstof. Na beoordeling door de EFSA, de wetenschappelijke commissie van de Europese Unie, en vragenrondes van lidstaten hebben de lidstaten van de EU het besluit genomen om de stof toe te staan. De Europese Unie heeft daar nu mee ingestemd. Deze goedkeuring geldt voor onbepaalde tijd en voor alle landen van de EU.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer