Gemiddeld+bijna+20+procent+minder+snijma%C3%AFs
Nieuws
© Huisman Media

Gemiddeld bijna 20 procent minder snijmaïs

In Nederland wordt dit jaar naar verwachting gemiddeld bijna 20 procent minder snijmaïs geoogst dan normaal. De opbrengstdaling in de snijmaïsteelt vanwege de extreme droogte is in Nederland het grootst in de hele Europese Unie, op Tsjechië na.

Dit meldt de JRC MARS gewas monitoring instantie van de Europese Unie. Deze inschatting is gebaseerd op satellietwaarneming en veldinspecties.
Het JRC Mars instituut gaat uit van een langjarig gemiddelde van 42,7 ton snijmaïs per hectare in Nederland. Dit jaar is de prognose een gemiddelde opbrengst van 35 ton snijmaïs. Ten opzichte van vorig jaar is dit zelfs een afname van 35 procent. In 2017 werd in Nederland gemiddeld 48,9 ton snijmaïs per hectare geoogst, volgens het JRC MARS instituut.

Zuid-en Oost Europa

In Zuid-en Oost Europa zijn de gewasopbrengsten juist hoger dan gemiddeld. Oostenrijk kan dit jaar rekenen op een gemiddelde snijmaïsopbrengst van 46 ton per hectare, de hoogste hectare opbrengst in de hele EU. Spanje komt op de tweede plaats met een gemiddelde opbrengst van 42 ton snijmaïs. Bulgarije en Roemenië noteren de hoogste opbrengststijging in procenten ten opzichte van het langjarige gemiddelde, respectievelijk 37 en 24 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer