'Barre mais beter niet oogsten'

Mais dat korter is dan kniehoogte en geen kolf bevat, is 100 procent mislukt en kan beter niet geoogst worden. Dat adviseert Jan van Middelaar, adviseur bij PPP-Agro Advies.

%27Barre+mais+beter+niet+oogsten%27
© Johan Wissink

De maispercelen waar de planten hoger zijn, maar geen kolf bevatten, zijn volgens hem wel te gebruiken als ruwvoer. 'Houd wel rekening met een mindere kwaliteit', schrijft Van Middelaar in een artikel op Verantwoorde Veehouderij.

Inkuilen

Hij noemt grofweg drie opties:

1.Mais verdelen over de hele kuil, waardoor de totale kuil van mindere kwaliteit is.
2.Slechte maïs bij elkaar in de ‘gewone’ maiskuil, zodat een deel van de kuil van minder kwaliteit is.
3.Helemaal apart inkuilen en bestemmen voor een andere diergroep.

Het is een optie om slechte mais bij elkaar in de gewone maiskuil te voegen. Dat is een vorm van kort pijn lijden.

Verhouding

De eerste optie is volgens de adviseur het meest reëel. 'Maar bedenk: de gemiddelde kwaliteit van de kuil zal flink lager worden, afhankelijk van de verhouding tussen goede en slechte mais. Let hier goed op bij de verdeling in de kuil, zodat er overal evenveel zit. Dit is een basis voor stabiele voeding aan de koeien. Het vraagt mogelijk wel meer krachtvoer vanwege de lagere voederwaarde. Of je accepteert een lagere productie bij de koeien.'

Kort pijn lijden

De tweede optie is volgens Van Middelaar een vorm van ‘kort pijn lijden’. 'Oogst alle slechte percelen tegelijk en kuil deze bij elkaar in. Laat dit stuk van de kuil apart bemonsteren zodat je het rantsoen goed kunt aanpassen. Niet ideaal, maar dat is het voer ook niet.'

Aparte kuil

De derde optie is een compleet aparte kuil maken en het voer bestemmen voor dieren die er mee om kunnen gaan. Denk hierbij aan ouder jongvee en droge koeien. Het rantsoen moet dan nog wel geoptimaliseerd worden, zegt Van Middelaar. 'Maar de lagere voederwaarde (energie) is voor deze dieren mogelijk wel hoog genoeg. En er hoeft in ieder geval geen stro gekocht te worden om een goed rantsoen te verschralen. Bovendien is de goede mais dan volledig voor de productieve melkkoeien, waarbij minder correctie nodig is. Op deze manier werk je bovendien een goede mineralenbenutting in de hand.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer