Stabiel+landbouwbeleid+in+VS+is+onzeker
Nieuws
© Pixabay

Stabiel landbouwbeleid in VS is onzeker

Het zijn turbulente tijden voor boeren in de Verenigde Staten. De politieke woelingen die het bewind van president Donald Trump kenmerken, hebben directe gevolgen voor de agrarische sector. Soms positief, soms negatief. In zo'n situatie is een stabiel landbouwbeleid extra belangrijk.

De handelspolitiek van 'America First'-president Donald Trump is erop gericht om de VS internationaal een sterkere positie te geven met meer exportmogelijkheden en minder concurrerende importen. Dat zou ook voor de boeren nieuwe perspectieven moeten scheppen. Tot nu toe met wisselend succes.

Het duidelijkste voorbeeld van schadelijke effecten voor de landbouw deed zich voor rond de poging van Trump om de import van staal en aluminium te beperken. De heffingen die hij oplegde aan China en de Europese Unie leidden tot tegenmaatregelen. Zo gaat China de import van soja uit de VS fors belasten.

Compensatie

De noteringen voor Amerikaanse soja reageerden direct en de stemming onder de boeren ging net zo snel achteruit. Niet voor niets beloofde Trump de boeren een compensatie ter waarde van omgerekend 10 miljard euro.

De EU slaat ook terug, maar tegelijk wil Brussel voorkomen dat de strijd verder escaleert. Een dreigende strafheffing op Europese auto's is door Commissievoorzitter Jean Claude Juncker – voorlopig – afgewend met onder meer de belofte dat de EU meer Amerikaanse soja wil importeren. Het zorgde voor enige opluchting bij Amerikaanse telers.

Akkoord met Mexico

Deze week bereikte Trump een akkoord met Mexico over een drastische herziening van het bestaande NAFTA-handelsakkoord. Dat werd in 1994 gesloten tussen de VS, Mexico en Canada.

Details van de nieuwe overeenkomst waren nog niet bekend, maar de National Farmers Union (NFU) strooide direct met complimenten. En voegde eraan toe dat nu ook met Canada afspraken gemaakt moeten worden, waardoor onder meer Amerikaanse zuivel betere toegang krijgt tot de noorderbuur. Onduidelijk is of Canada tot die concessie bereid is.

Politieke woelingen

In een tijd van politieke woelingen is een betrouwbaar binnenlands landbouwbeleid belangrijker dan ooit. En juist daar dreigt nu ook onzekerheid. Op 30 september verloopt de huidige Farm Bill, de Amerikaanse evenknie van het Europees Landbouwbeleid. Daarmee staat ook de financiële ondersteuning van de Amerikaanse boeren op het spel. Het gaat om immense bedragen, veel meer dan de 10 miljard euro die Trump nu tevoorschijn toverde.

De NFU en de American Farm Bureau Federation die samen een groot deel van de boeren vertegenwoordigen, richtten een dramatische oproep aan de politiek in Washington om het snel eens te worden over een nieuwe Farm Bill. De vorige herziening kostte twee jaar van hevige discussies. Dat mag niet nog eens gebeuren, vinden de boeren. Maar juist in een tijd van scherpe politieke tegenstellingen maakt dat weinig indruk. Het wordt een spannende septembermaand.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer