De mestprijzen knallen weer door het dak

De afvoer van mest is momenteel gillend duur. De laatste weken worden recordprijzen gerekend. Verlichting is ondanks een krimp van het aantal dieren niet zomaar in zicht.

De+mestprijzen+knallen+weer+door+het+dak
© Ruud Ploeg

De mestputten zitten bij veel boeren voller dan doorgaans in augustus. De droogte hield meer koeien binnen, vanwege de hitte en het ontbreken van goed grasland. Bovendien is er minder rundvee- en varkensmest uitgereden, omdat de groei niet in de gewassen zat.

Maar los van de weersextremen deze zomer en daarmee het deels incidentele karakter van deze factor die mestprijzen opschroeft, zijn enkele andere oorzaken zorgelijker voor veehouders. Akkerbouwers wrijven zich ondertussen in de handen.

Aanscherping van Duitse mestwetgeving zet de export onder druk. Minder plaatsingsruimte, waardoor exportafstanden dieper Duitsland of Frankrijk in oplopen. Er is afzet, maar tegen hogere kosten.

Torenhoge afzetprijzen van mest leiden tot vindingrijkheid

Patrick Bramer

In eigen land heeft de aanpak van mestfraude succes. Minder gerommel door onafhankelijke mestbemonstering, waardoor hogere gehaltes op papier komen. Een aanpak van die praktijken is hoognodig. Al hoor je geluiden in de markt dat de torenhoge mestafzetprijzen tot nieuwe vormen van vindingrijkheid leiden. Kwalijk maar waar.

De prop die nu in de markt zit, zal dit najaar wel verteerd worden. Maar ondanks dat het aantal koeien daalt en de varkensstapel krimpt door de warme sanering en stoppersregeling Ammoniak 2020, is de druk niet zomaar van de markt.

Wat kun je als veehouder, wetende dat de voortgang rond mestverwerking en kunstmestvervangers tergend traag verloopt? Mijn aanpak: kijk waar je zelf invloed hebt. Creëer voldoende plaatsingsruimte op eigen grond, benut het voerspoor en de Kringloopwijzer en focus op een optimale plaatsing van dierlijke mest. Wondermiddelen zijn het niet, maar ze dragen wel bij. Bovendien maakt meer grip op het eigen bedrijf je minder afhankelijk van anderen. Iets dat op ieder boerenerf vertrouwd zal klinken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer