Een+fixatie+op+het+positieve+of+het+negatieve
Commentaar
© Ruud Ploeg

Een fixatie op het positieve of het negatieve

Maak uw borst maar nat. De komende weken verschijnen honderden verhalen over de Nederlandse land- en tuinbouw in de internationale media.

Op uitnodiging van de IFAJ en NVLJ – de internationale en Nederlandse vereniging van agrarische journalisten – namen deze week zo'n tweehonderd verslaggevers met land- en tuinbouw in hun portefeuille een kijkje bij Nederlandse bedrijven.

In een ietwat ongewone rol namen Nederlandse landbouwjournalisten, onder wie die van Nieuwe Oogst, hun internationale collega's mee op bustour op zoek naar boeiende verhalen over de agrarische sector.

Internationale verslaggevers zagen een sector in transitie. Een klein land met grote oplossingen. Met thema's als smart farming, circulaire economie en urban delta. Ondersteund door het bedrijfsleven.
Je zou kunnen zeggen dat de journalistiek zich daarvoor niet moet laten lenen. Op excursie naar aangeharkte tuintjes. De journalistiek in de pr-rol. Te klef.

Journalistiek is niet zuur of zoet, maar juist zuiver

Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

En toch. Het is te gemakkelijk om een dergelijk initiatief zomaar af te serveren. Natuurlijk is het geen goednieuwsshow. Je kunt het zelfs omdraaien. Het initiatief poogt het verhaal achter voedsel bloot te leggen. De luiken open te gooien. Kwetsbaar te zijn.

Een fixatie op het positieve of het negatieve. Het kwam deze week veel aan bod. Ook in de presentaties van Louise Fresco (WUR) en Wiebe Draijer (Rabobank). Zij riepen de internationale pers op oog te hebben voor de oplossingen die de sector biedt.

Door kritische vragen te stellen, maar ook door te doorzien voor welke opgave boeren en tuinders staan. In beeld te brengen welke weg voedselproducten hebben afgelegd en welke route nog voor hen ligt. Zonder vooringenomenheid.

Deze pleidooien verdienen navolging. De wereld verslaan met als doel om bij te dragen. Niet om af te breken. Niet zuur of zoet, maar juist zuiver. Dat is constructieve journalistiek in optima forma.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer