Dubbele+klap+door+droogtemiljoenen+voor+buren
Commentaar
© Ruud Ploeg

Dubbele klap door droogtemiljoenen voor buren

Duitsland steunt boeren met droogteschade met een crisispot van 340 miljoen euro. In Zweden wordt 120 miljoen euro gereserveerd en ook in België is een plan in de maak voor financiële steun. Nederland gaat daar niet in mee.

Een 'landbouwramp', een 'uitzonderlijke gebeurtenis', een 'probleem van nationale omvang' of 'nieuwe extremen waaraan we moeten wennen'. Ondanks een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid wordt het beleid in de lidstaten vaak verschillend uitgelegd.

De extreme droogte in Europa zorgt voor nieuwe extremen. Zeker qua impact voor individuele bedrijven. De laatste decennia was er zelden een jaar waarin opbrengsten per bedrijf en regio zo sterk uiteenliepen.

Nieuwe Oogst publiceerde vorige week een Opiniepanel over de droogte. Aan het onderzoek namen 1.400 Nederlandse akkerbouwers en tuinders deel.

Niet de grote woorden die elders in Europa worden gesproken

Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

Ruim een kwart verwacht een beter financieel resultaat dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. Bijna een kwart rekent op een gelijk resultaat en een kleine meerderheid voorziet een slecht jaar. 10 procent vreest minstens een halvering van het inkomen.

In Europa wordt zeer verschillend omgegaan met de droogtecrisis. Het ministerie van LNV kwam donderdag met een reeks versoepelingen. Mest mag langer worden uitgereden en voor het telen van veevoer en zaaien van vanggewassen gelden lichtere eisen.

Met geld in directe zin of indirect via bijvoorbeeld afschaffing van de assurantiebelasting voor de brede weersverzekering komt minister Carola Schouten (LNV) niet. Ze toont compassie, maar gebruikt niet de grote woorden die elders in Europa worden gesproken.

Voor boeren in problemen is het extra zuur als telers elders wel worden ondersteund. Want zo werkt het ook in de sector; de buurman is in de eerste plaats een concurrent. Als jij pijn lijdt en de buurman krijgt steun, dan is dat een dubbele klap.

Het creëert een ongelijk speelveld met risico's voor de concurrentiepositie. Iets waarvoor in Den Haag en Brussel meer oog mag zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer