Wedstrijd: autonoom komkommers kweken

Wageningen UR Glastuinbouw en de Chinese internetgigant Tencent schrijven een competitie uit voor zelfsturende teeltsystemen. Onder de naam Autonomous Greenhouse nodigen ze teams van over de hele wereld uit om een kassysteem te ontwerpen dat zonder menselijk ingrijpen de hoogste productie weet te realiseren. Het uitverkoren testgewas is komkommer.

Wedstrijd%3A+autonoom+komkommers+kweken
© Arie Meijer

Autonome kassen zijn kassen waarin gewassen optimaal groeien met nauwelijks tussenkomst van mensen. In dergelijke kassen neemt zelflerende software een deel van de menselijke beslissingen geleidelijk aan over. Daarbij wordt gebruikgemaakt van allerlei sensoren en camera's. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen telers hun kas optimaal beheren, zelfs vanaf de andere kant van de wereld.

Wageningen University & Research, Tencent en David Wallerstein van Tencent verwachten dat automatisering en kunstmatige intelligentie telers in de toekomst zullen helpen om alle benodigde informatie te overzien en complexe beslissingen te nemen. Autonome kassen en het op afstand telen kunnen helpen bij het bereiken van doorbraken om meer mensen te voeden met minder hulpbronnen zoals water en energie. Zo kunnen ze de voedselzekerheid te verhogen. Daar komt bij dat het in veel landen lastig is om voldoende geschoolde werknemers te vinden.

Inschrijving geopend

De challenge loopt van juni tot december 2018. Aan de challenge kunnen teams van over de hele wereld meedoen. In een pre-challenge worden in juni de vijf beste teams uit alle aangemelde en toegelaten teams geselecteerd. Die vijf teams krijgen elk een compartiment in de proefkassen van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Daar mogen ze hun teeltsysteem installeren, waarna vanaf de tweede helft van augustus de teelt volledig door dat zelfdenkende en zelflerende systeem wordt gerund.

In december 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt. Alle spelregels zijn te vinden op de site www.autonomousgreenhouses.com. Teams kunnen zich van 19 maart tot 30 april inschrijven. De teams kunnen bestaan uit wetenschappers, teelt- en R&D-specialisten en studenten en moeten uit verschillende vakgebieden worden samengesteld zoals kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en gewasfysiologie/teelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer