Elshof+investeert+in+automatisch+voeren+zeugen
Reportage
© Geert Job Sevink

Elshof investeert in automatisch voeren zeugen

Dragende zeugen krijgen bij familie Elshof in Marum voer via stations. In de kraamstal worden ze automatisch gevoerd. Sinds kort is er een weegstation. 'Met meer data is beter te sturen.'

Op verschillende locaties runnen de kinderen van Hans Elshof uit Marum gesloten varkensbedrijven met zeugen en bijbehorende vleesvarkens. De aanfok van de zeugen hebben ze via een rotatiekruising met Topigs Norsvin-zeugen in eigen hand. Gemiddeld spenen ze dertig biggen per zeug per jaar.

Twaalf jaar geleden deden de eerste voerstations hun intrede in de groepen. Met vallen en opstaan is dat langzaam uitgegroeid tot een systeem dat op alle bedrijven wordt toegepast. Twee jaar geleden heeft Elshof de stap gemaakt naar kraamstalvoeren, het automatisch voeren van de zeugen in de kraamstal.

Voordeel

Een belangrijk voordeel van het automatisch voeren van de zeugen is het goed kunnen sturen, vindt de varkenshouder. 'In de voercomputer zie je in een oogopslag wat er gebeurt op je bedrijf. Je kunt veel gemakkelijker controleren of de zeugen goed eten en per individuele zeug de voergift sturen. Het voeren is strakker geregeld.'

Het is veel rustiger op de kraamafdeling

Hans Elshof, varkenshouder in Marum

Het instellen van de voerhoeveelheden voor de dragende zeugen noemt Elshof eenvoudig. Er kan worden gekozen uit verschillende curves die in gebruik zijn voor zeugen van verschillende leeftijden en condities. Zodra de zeugen vanuit de dekstal de groep ingaan, wordt de curve eenmalig ingesteld voor de rest van de draagtijd.

Correctie

Daarna gaat het volgens de varkenshouder vrijwel altijd goed. 'Soms is er wel tijdelijk een correctie nodig, maar daarna gaat de zeug weer terug naar haar oorspronkelijke curve.'

Elshof ervaart dat de zeugen goed naar behoefte zijn te voeren, met behulp van de voerstations. De dieren komen in goede conditie in de kraamstal, terwijl er geen verspilling van voer is. De ondernemer krijgt daarbij duidelijke cijfers over het voerverbruik.

Kilo voer

Tijdens iedere drachtcyclus eet een zeug ongeveer 320 kilo en in de kraamstal is dat gemiddeld 160 kilo. Op de bedrijven van Elshof vreten de zeugen zo'n 1.190 kilo per jaar. Dat is nogal wat minder dan de 1.350 kilo waar een gemiddeld zeugenbedrijf op zit.

De voeropname in de kraamstal is sinds de introductie van kraamstalvoeren exact bekend. Twee jaar geleden is het eerste bedrijf van de familie ermee uitgerust en nu worden alle bedrijven omgebouwd.

Geperfectioneerd

'Door de introductie van kraamstalvoeren wordt het naar behoefte voeren van de zeugen verder geperfectioneerd. We hebben de voeding van de zeugen nog beter in de vingers', aldus Elshof.

Het voeren van de zeugen gaat met het automatische voersysteem ook gemakkelijker, met minder arbeid. De zeugen krijgen de eerste twee dagen na werpen het voer in twee porties per dag en daarna in vijf keer per dag.

Vrees ongegrond

Vooraf had de ondernemer nog even de vrees dat er mogelijk meer uitval zou zijn, omdat de zeugen vaker gaan staan. Maar die vrees blijkt ongegrond. 'De uitval in de kraamafdeling is eerder lager', zegt Elshof. 'De biggen gaan mooi naar het biggennest, als de zeugen gaan eten. Het is veel rustiger op de kraamafdeling.'

De kraamzeugen zijn door het automatisch voeren in kleine porties veel gulziger, heeft de ondernemer gemerkt. 'De zeugen eten het voer ook beter op. Dat komt ook doordat ze er meer water bij drinken. Ze staan nu vijf keer per dag vijftien tot twintig minuten en eten en drinken dan vlot.'

Zelf bepalen

De zeug bepaalt met dit voersysteem zelf hoeveel ze iedere voerbeurt eet. Als ze even wat minder zin heeft, eet ze haar portie niet op. 'Met een gewoon voersysteem plof je twee of drie keer per dag een portie voer in de bak en als de zeug geen zin heeft, blijft het voer liggen en zal ze ook minder drinken.'

Doordat het voeren is geautomatiseerd, heeft de ondernemer het voeren van de zeugen tijdens de dracht en in de kraamstal goed in de hand. Dat vindt hij belangrijk, omdat voer nu eenmaal de grootste kostenpost is op een varkensbedrijf.

Weegstation

Als laatste optie ter verbetering van het voeren is er op de eerste locatie een weegstation geïnstalleerd. 'Die draait nu een maand of drie', zegt Elshof.

'We krijgen daarbij mooie gegevens over de gewichten van de zeugen. Dat betekent dat we straks de voergift nog exacter kunnen sturen. We willen zoveel mogelijk data verkrijgen waar we echt mee verder kunnen.'

Aanpak kiezen

Voor een goede werking van de groepshuisvesting met voerstations is het nodig de juiste aanpak te kiezen. Elshof houdt daarom zeugen van alle leeftijden door elkaar in een grote dynamische groep van zo'n driehonderd zeugen met zes voerstations.

Daarnaast is er een kleinere groep met honderd zeugen en drie voerstations voor de zeugen die aandacht nodig hebben. In deze groep krijgen ook de gelten de werking van het voerstation aangeleerd. Ze leren dat van de oudere zeugen en lopen er meestal uit zichzelf door.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer