Eind+aan+beweidingsverbod+op+dijken
Nieuws
© Han Reindsen

Eind aan beweidingsverbod op dijken

Waterschap Drents Overijsselse Delta heft per direct bijna alle beweidingsverboden op dijken in. Alleen op de Vechtdijken is beweiding nog niet toegestaan. Daarnaast is het onttrekkingsverbod van water uit sloten voor het gebied Westerhuizingerveld bij Staphorst/Nieuwleusen ingetrokken.

Het beweidingsverbod werd op 7 juli ingesteld voor de dijken langs de rivieren IJssel, Vecht en Zwarte Water en per 1 augustus ook voor de overige dijken. Omdat op de dijken aan weerszijden langs de Vecht vanaf de A28 in Zwolle tot Ommen de grasmat nog onvoldoende is hersteld, blijft hier het verbod van kracht.

Dit betekent dat vee, met name schapen, weer op bijna alle dijken mogen grazen. Het verbod was van kracht om schade aan de droge dijken te voorkomen. Door de droogte zou door begrazing het wortelstelsel van de grasmat worden aangetast, waardoor het gras op de dijk moeilijk kan herstellen. Deze grasmat dient als beschermlaag van de dijk. Inmiddels is er voldoende neerslag gevallen om het verbod grotendeels op te heffen.

Goede naleving

Volgens het waterschap is het beweidingsverbod, net als het onttrekkingsverbod, goed nageleefd en toonden eigenaren en pachters van dijken begrip voor deze maatregel. Door de neerslag in de afgelopen periode is er weer voldoende water om te kunnen beregenen. Daarom is het onttrekkingsverbod van water uit sloten voor het gebied Westerhuizingerveld bij Staphorst/Nieuwleusen per direct ingetrokken.

Om te voorkomen dat iedereen gelijktijdig gaat beregenen, en er weer een watertekort ontstaan, wil het waterschap graag dat boeren hierover afspraken maken met een peilbeheerder van het waterschap.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer