Mais+favoriet+op+het+menu+van+de+das
Nieuws
© René Eijsink

Mais favoriet op het menu van de das

Met het groeiend aantal dassen in Nederland, wordt ook de schade aan de maisvelden groter. De zwart-wit marterachtige heeft het vooral voorzien op de kolven van de vroege maisrassen. Getroffen maistelers kunnen voor een schadevergoeding aankloppen bij het Faunafonds.

De Zoogdierenvereniging schat de dassenpopulatie momenteel op zo'n vijfduizend tot zesduizend dieren. Onderzoeker Maurice La Haye van de Zoogdierenvereniging bezoekt een maisveld in Marwijksoord en bekijkt de schade.

'De das is een alleseter en bepaalt zijn menu op basis van het aanbod. In de nazomer is dat de melkrijpe mais. Zo'n perceel is dan een soort 'tafeltje-dekje' voor de das.'

Investeren in bescherming

De beste methode om de das buiten het maisveld te houden, is de beveiliging met stroomdraden. En dat kan volgens La Haye vrij eenvoudig.

'De das snuffelt over de grond op zoek naar voedsel dus stroomdraden tot een hoogte van 30 centimeter zijn in feite afdoende. Maar het is natuurlijk wel weer een investering. En je moet als boer tijd hebben om het systeem te onderhouden.'

Stroomdraden zijn de beste beveiliging tegen vraatzuchtige dassen.
Stroomdraden zijn de beste beveiliging tegen vraatzuchtige dassen. © René Eijsink

La Haye is als natuurbeschermer blij met het groeiend aantal dassen in ons land, maar heeft begrip voor de kritische noot vanuit de landbouw. 'Ik kan me voorstellen dat een boer bij het zien van nieuwe schade aan zijn mais, zich achter het oor krabt en afvraagt waar dit eindigt. En dat hij er dan met andere ogen naar kijkt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer