Fors minder schapen het haasje bij offerfeest

Er zijn tijdens het Offerfeest 2018 ruim 21.000 minder dieren geslacht dan vorig jaar. In 2017 werden 2.926 runderen en 62.231 schapen en geiten geslacht voor het Offerfeest. Dit jaar waren dat 2.951 runderen en 40.891 schapen.

Dierenartsen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben in de 57 slachthuizen gezien dat de regels voor dierenwelzijn over het algemeen goed nageleefd werden, meldt de NVWA.

Sinds 1 januari 2018 is de zogenoemde 40-secondenregel van kracht bij dieren die onbedwelmd worden geslacht. Dit betekent dat het slachthuis bij het slachten van een koe, schaap of geit moet garanderen dat het dier nooit langer dan 40 seconden na het aansnijden bij bewustzijn is.

Na die 40 seconden moet het dier direct bedwelmd worden. De 40 seconden is een maximale tijdsduur, er zijn ook veel slachthuizen waar dieren direct na het aansnijden worden bedwelmd (nabedwelming). Daarnaast zijn er slachthuizen die alle dieren vóór het aansnijden bedwelmen.

Goede naleving regels dierenwelzijn

Dierenartsen van de NVWA houden in slachthuizen toezicht op de naleving van de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. In slachthuizen waar dieren onbedwelmd worden geslacht is continu toezicht op het aansnijden en doden van de dieren.

Illegale slacht

Naast het toezicht in slachthuizen hebben mobiele teams van de NVWA de afgelopen dagen extra inspecties uitgevoerd om illegale slacht van dieren buiten slachthuizen te voorkomen. Hierbij zijn bij een woning in Noord-Holland 2 gedode schapen en 7 schapen zonder oormerk aangetroffen.

Omdat schapen zonder oormerk niet gehouden en vervoerd mogen worden, zijn deze dieren onder toezicht van de NVWA naar een slachthuis gebracht, om daar onder toezicht van een dierenarts van de NVWA te worden gedood. Het vlees van ongeïdentificeerde dieren mag niet voor menselijke consumptie gebruikt worden

Het offerfeest is van 21 augustus tot en met 25 augustus.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer