Boer+heeft+meer+vertrouwen+in+toekomst
Nieuws
© koos v.d. Spek

Boer heeft meer vertrouwen in toekomst

Boeren en tuinders krijgen geleidelijk aan meer vertrouwen in de toekomst. De Agro Vertrouwensindex voor de land- en tuinbouw stijgt nu al een jaar lang.

Dat blijkt uit de resultaten van de nieuwste Agro Vertrouwensindex over het eerste kwartaal van 2017. Met een toename van drie procentpunten komt de index, gebaseerd op een enquête onder 400 ondernemers, uit op bijna 19 punten.

De stemming over de huidige situatie op het bedrijf is in het eerste kwartaal van 2017 nagenoeg gelijk gebleven. Maar de index over de verwachte situatie op het bedrijf over twee tot drie jaar is met vijf punten gestegen.

Bijna op hoogste stand

De twee indexen samen bepalen samen de Agro Vertrouwensindex. Die stijgt sinds het tweede kwartaal van 2016 en nadert de hoogste stand van 22 punten die eind 2013 werd gemeten.

Binnen de onderliggende sectoren is wel sprake van enigszins verschillende ontwikkelingen. Zo zijn pluimveehouders hun dip van eind 2016 te boven, de stemming in deze sector steeg sterk.

Vollegrondstuinders minder tevreden

Ondernemers in de vollegrondstuinbouw zijn echter minder tevreden over de huidige situatie op het bedrijf. Deze stemmingsindex daalde sterk. Ook akkerbouwers zijn minder tevreden dan een kwartaal eerder.

Glastuinders, vollegrondstuinders en met name melkveehouders schatten hun situatie over twee tot drie jaar rooskleuriger in. Akkerbouwers, varkenshouders en pluimveehouders hebben hun verwachtingen voor die termijn naar beneden bijgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer