Voederwaarde+eerste+kolfloze+mais+iets+onder+900+VEM
Nieuws
© Johan Wissink

Voederwaarde eerste kolfloze mais iets onder 900 VEM

De eerste kolfloze snijmaiskuilen van drie tot vier weken geleden laten een voederwaarde van 860 tot 900 VEM zien. Dit komt vooral door het percentage verteerbare organische stof in de kuil.

Het drogestofpercentage komt tussen de 20 en 30 procent, meldt Eurofins Agro. De relatief hoge VEM komt doordat deze is gebaseerd op de verteerbare organische stof, weet Robin Wolf, productmanager veehouderij bij Eurofins Agro.

'Zetmeel heeft hier nauwelijks effect op. Doordat deze kuilen nauwelijks kolven hebben, is de hoeveelheid zetmeel bij dit handjevol eerste kuilen met 0 tot 80 gram per kilo droge stof laag. Een goede maiskuil komt tussen de 300 en 400 gram uit. Je mist dus zomaar 300 gram zetmeel, het voor veevoer belangrijkste van mais.'

Veel suikers

Dat er met 130 tot 150 gram relatief veel suikers in de kuil zitten, is niet alleen goed voor de smakelijkheid, het helpt ook bij de conservering. 'De combinatie van een laag drogestofpercentage en veel suiker maakt de kans op verdere verzuring van de snijmais groot. Daarmee raak je ook suikers kwijt.'

Inmiddels is de mais iets droger. 'Het drogestofpercentage gaat richting de 31 tot 33 procent. De kolfloze mais gaat niet zo hard omhoog. Wel is het zo dat hoe bruiner de mais, des te minder suiker deze bevat. Dat kan het inkuilen bemoeilijken. Het aanrijden van kolfloze mais is sowieso een uitdaging gezien het gebrek aan kolf. Ook omdat door het verhouten van de bladeren deze kuilen lastig zijn aan te rijden.'

Twee opties

Wat moet een ondernemer met deze kuil doen? In principe zou deze laagsgewijs onder de goede mais kunnen worden gekuild. 'Maar de voederwaarde is wezenlijk anders. Wellicht is het beter om de kolfloze mais apart in te kuilen en vervolgens zo snel mogelijk te voeren naast smakelijk najaarsgras. Daar past dit structuurrijk en smakelijk gewas prima bij. Conservering kost immers suiker', zegt Wolf.

'Een andere optie is bijvoeren met maismeel en de kolfloze mais niet meenemen in de maiskuil. De snijmais bevat voldoende voedingstoffen om te conserveren. Bij een bijmenging van maismeel kan dit ook als voedingsbron dienen voor die omzetting en dat is zonde.'

Kolf-plantverhouding

De productmanager verwacht dat de goede mais binnenkort wordt gehakseld. 'Loonwerkers staan klaar om te hakselen. Dan de gewassen mét kolf. Doordat voor de kolfzetting, half juli, vocht nodig is, zie je op de verdroogde percelen vooral kleine kolven die niet goed zijn gevuld. Waar wel een kolf in zit, is de kolf-plantverhouding beter. Deze kan nu verder afrijpen. Dan kan de voederwaarde nog meevallen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 4°
  10 %
 • Zondag
  9° / 1°
  10 %
 • Maandag
  9° / 4°
  80 %
Meer weer