Geen+topopbrengst+na+uienoogst
Nieuws
© Johan Wissink

Geen topopbrengst na uienoogst

De eerste uien in Flevoland zijn gerooid. Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen spreekt van een heel bijzonder seizoen. Topopbrengsten worden dit jaar niet verwacht.

'Dit was een heel raar seizoen. Het was eerst te koud, toen te nat, toen te droog en toen te heet', meldt Kees Claassen van Heyboer. 'Het gewas heeft van alles meegemaakt. Dit perceel is drie keer beregend en de opbrengsten zullen niet overal meevallen.'

Claassen verwacht dat Flevoland er positief uitspringt qua opbrengst. 'Bij ons is een redelijk tot goede ontwatering en kan op veel plekken worden beregend. Dat voordeel heeft deze provincie.' Omdat de opbrengst lager is, wordt er zorgvuldig gerooid. 'Dat doen we met een asrooier op 2,25 meter. De uien worden van tevoren geklapt. Dan worden ze met een rooias uit de grond gewipt. Op een rooiketting wordt de grond eruit gezeefd en dan komen ze op het zwad te liggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer