MSP+Onions%3A+goede+uien+zijn+altijd+te+verkopen
Achtergrond
© Alex J.de Haan

MSP Onions: goede uien zijn altijd te verkopen

De Nederlandse uiensector moet zich collectief inzetten voor een nog betere kwaliteit, stelt Lindert Moerdijk van MSP Onions in Nieuwdorp. 'Uien van de beste kwaliteit zijn wereldwijd gemakkelijker en voor een betere prijs verkoopbaar.'

'Als er dit voorjaar voldoende goede uien waren geweest, dan hadden we veel meer handel kunnen doen met Brazilië', zegt Moerdijk. 'Maar op het moment van de concrete belangstelling en ook de concrete vraag, waren er te veel twijfels over de kwaliteit. De handel heeft daaraan zijn vingers niet durven branden, zeker gezien de claims die Braziliaanse afnemers opleggen als het product niet naar wens is.'

De verkoopdirecteur van MSP Onions gaf vorige week een toelichting op de uienmarkt op de open dag van gewasbeschermingsfirma Van Iperen in Oude-Tonge. Hij wees daarbij op de noodzaak om voor export alleen de beste kwaliteit uien te kunnen leveren. 'Als de kwaliteit een probleem wordt, komen we terecht in een vechtmarkt en daar is voor niemand geld te verdienen.'

Exportrecord

Terugkijkend op het afzetseizoen voor uien van oogst 2017 refereert Moerdijk aan het exportrecord. 'In de breedte hebben we de uien goed kunnen verkopen naar steeds meer bestemmingen. Er is veel volume weggezet, maar zowel telers als verpakkers hebben te weinig verdiend. Het is vooral droevig dat de laatste uien nauwelijks meer iets hebben opgebracht. Lang bewaren is helaas niet beloond.'

Als de kwaliteit een probleem wordt, komen we terecht in een vechtmarkt en daar is voor niemand geld te verdienen

Lindert Moerdijk, verkoopdirecteur MSP Onions

De export kwam volgens de uienhandelaar al in de oogstperiode vlot op gang. In volume liep de verkoop goed door, totdat Senegal zijn grenzen sloot voor de Nederlandse uien. 'Na februari februari misten we op de uienmarkt vooral een bepalende afzetbestemming.'

Top 10

Kijkend naar de top 10 van de exportlanden voor de Nederlandse uien, constateert Moerdijk dat er ten opzichte van vorig jaar niet veel is veranderd. 'We zien wel dat bijvoorbeeld naar een land als Ivoorkust veel meer uien zijn verscheept, maar dat heeft alles te maken met de goedkope handel en ook met het beperkte lokale aanbod.'

De verkoopdirecteur van MSP Onions merkt dat afnemers veeleisender worden. Het gaat dan om maatsortering, hardheid, kleur en huidvastheid. 'De eisen verschillen per bestemming. In Brazilië is een glanzende huidskleur een absolute vereiste. Als partijen te veel verweerde uien bevatten, dan krijgen we klachten. Afnemers in Maleisië vinden de huidvastheid belangrijk.'

Grove uien

Voor de maatsortering adviseert Moerdijk de sector te zoeken naar teeltsystemen voor de productie van grove uien. Maat wordt op de markt zonder meer betaald, stelt hij. 'Voor partijen die op 50 tot 70 millimeter zijn gesorteerd, kunnen we betere prijzen vragen dan de fijnere partijen van 40 tot 60 millimeter.'

Verder vraagt de verkoopdirecteur van MSP Onions vooral aandacht voor de hardheid van de uien in de laatste periode van het afzetseizoen. 'Vanaf april zijn voor de handel eigenlijk alleen nog die partijen geschikt die voldoende hard zijn. Wij vinden dat hardheid bij de rassenkeuze voor lange bewaring een van de belangrijkste eigenschappen zou moeten zijn.'

Optisch sorteren

Moerdijk gaat ervan uit dat uienverwerkers de komende jaren op grote schaal investeren in optische sorteermachines. Dit vooral vanwege de mogelijkheid om van partijen de interne kwaliteit te kunnen beoordelen.

'Met een optische sorteerder zijn uienpartijen vrij nauwkeurig aan te passen aan de wensen van de afnemer. Over tien jaar verwacht ik niet dat er nog veel handmatig wordt gesorteerd.'

West-Afrika

Vooruitkijkend naar komend afzetseizoen meldt de verkoopdirecteur van MSP Onions dat West-Afrika opnieuw vroeg aan de markt zal zijn. 'De vroege export brengt waarschijnlijk de vraag naar uien van de nieuwe oogst weer vroeg op gang. Over de afzet in de tweede seizoenshelft is nu nog weinig te zeggen', vertelt hij.

'Het is te hopen we geleidelijk een betere positie krijgen op markten met een grote afzetpotentie, zoals China of Oost-Afrika. Het is daarvoor essentieel dat we de gewenste kwaliteit kunnen leveren. Als sector moeten we de instelling hebben dat er voor goede uien altijd ruimte is op de wereldmarkt.'

Bouw van loods

MSP Onions startte begin dit jaar in het Zeeuwse Nieuwdorp met de bouw van een loods voor de verwerking van uien. Volgens Moerdijk betreft het een nieuw concept met alle denkbare faciliteiten die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de uien.

MSP Onions noemt het concept 'de fabriek van de toekomst'. In de loods krijgt een nieuwe optische sorteermachine met geavanceerde dataverwerking een prominente plek. 'Hier willen we de jaarrondlevering van de beste uien naar wereldwijde bestemmingen realiseren', zegt Moerdijk. Volgens de planning moet de nieuwe verwerkingsloods voor de oogst van 2019 op volle capaciteit draaien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer