Belgi%C3%AB+versoepelt+maatregelen+Newcastle+disease
Nieuws
© Nieuwe Oogst Jos Thelosen

België versoepelt maatregelen Newcastle disease

Het Belgische Voedselagentschap (FAVV) heeft meerdere zones opgeheven die werden ingesteld vanwege de besmetting met Newcastle disease (NCD). Het verzamelverbod blijft van kracht.

Het gaat om de zones Dentergem en Waregem (West-Vlaanderen), Zulte en Eeklo (Oost-Vlaanderen) en Meix-devant-Virton (Luxemburg). Het Voedselagentschap heeft sinds 26 april 2018 al twintig besmettingen met de ziekte van Newcastle vastgesteld: zeventien bij hobbyhouders en drie op commerciële pluimveehouderijen.

In de afgelopen weken konden de maatregelen rond elf besmettingen bij hobbyhouders al worden opgeheven en werden ook reeds zones rond uitbraken op professionele bedrijven aangepast.

Besmettingen

De toestand rond andere besmettingen was de afgelopen dagen ook onder controle. Daarom werden de 500 meter zone rond Dentergem (op 07/08), de 10 kilometer zone rond Zulte (op 08/08), de 500 meter zone rond Meix-devant-Virton (op 10/08) en de 500 meter zone rond Eeklo (op 14/08) opgeheven. De 10 kilometer zone rond Waregem is eveneens opgeheven.

De maatregelen in de zones rond andere besmettingen worden voorlopig niet aangepast. Ook de algemene maatregelen voor alle pluimveehouders in België blijven voorlopig ongewijzigd. Het gaat om een verzamelverbod voor pluimvee en een verbod op verhandelen van dergelijke hobbyvogels door particulieren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer