Hygi%C3%ABne+sleutel+in+ziekte%2Duitbraken+pluimvee
Nieuws
© Drik Hol

Hygiëne sleutel in ziekte-uitbraken pluimvee

Avined roept pluimveehouders met klem op alert te zijn op een goede bedrijfshygiëne om insleep en versleep van ziektekiemen te voorkomen. Aanleiding voor die oproep zijn NCD in Roemenië, de naderende vogeltrek en een groeiend aantal Gumboro-uitbraken in Nederland.

De Internationale Organisatie voor diergezondheid OIE meldde deze week een uitbraak van Newcastle Disease (NCD) in Roemenië. Het ging om twee koppels kuikens van vier weken oud. Van de 53.610 dieren zijn 44.610 kuikens gestorven.

NCD is een besmettelijke zoönose waartegen gevaccineerd wordt. Ook deze koppel was gevaccineerd in de broederij en op 21 dagen nogmaals met een levend vaccin. Naar aanleiding hiervan wijst Avined op het belang van een goede bedrijfshygiëne en het adequaat uitvoeren van de NCD-vaccinatie.

Preventie tegen vogelgriep

Hygiëne is ook een belangrijk preventiemiddel tegen vogelgriep. De vogeltrek nadert, dus ook hier is scherpte geboden, waarschuwt Avined. Eind vorig jaar maakte de sector een flyer om pluimveehouders te helpen de bedrijfshygiëne te verbeteren

Sinds 1 augustus bestaat de mogelijkheid om een hygiënescan in te vullen. Daarmee worden alle kritische punten op het bedrijf langsgelopen en aangegeven waar verbeteringen mogelijk zijn. Voor IKB-deelnemers is deze scan al verplicht.

Gumboro

Veterinaire Monitoring Pluimvee (VMP), een samenwerkingsverband tussen dertig pluimveedierenartsen en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), meldde deze week dat de meest recente Gumboro-uitbraken zich lijken uit te breiden naar gebieden aansluitend op gebieden waar al eerder uitbraken zijn gemeld. Ook hier is hygiëne een belangrijke preventiemaatregel, stelt Avined.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer