Plantenexport+plust+in+hete+zomer
Nieuws
© FloraHolland

Plantenexport plust in hete zomer

De exportwaarde van Nederlandse planten heeft niet geleden onder het hete zomerweer. De exporterende groothandel realiseerde in juli een toename van 4 procent. Dat blijkt uit de exportstatistieken van Floridata. De export van bloemen stond wel onder druk.

Voor de eerste zeven maanden staat de exportteller van bloemen en planten nagenoeg op hetzelfde niveau van 3,8 miljard euro als vorig jaar. Gezien de omstandigheden is een stabiele omzet op jaarbasis volgens de brancheorganisatie voor de bloemengroothandels VGB te danken aan de vergrote inspanning van de groothandel.

Planten doen het dit jaar structureel beter dan bloemen. Na een moeizaam voorjaar met een koude start heeft de markt voor kamer- en tuinplanten zich boven verwachting goed hersteld. Daardoor doen de planten het in de eerste zeven maanden van het jaar beter met een bijna 3 procent hogere omzetwaarde. De exportwaarde van bloemen staat ten opzichte van verleden jaar op een achterstand van bijna 2 procent.

'Na een koude start voor de planten een hete zomer voor de bloemen. Het geeft de afhankelijkheid aan van het weer, maar ook de kwaliteit en het aanpassingsvermogen van de Nederlandse groothandel om hiermee om te gaan', stelt VGB-directeur Matthijs Mesken vast.

Bloemen

De exportwaarde van bloemen noteerde een krimp van 6 procent in juli. In geen van de top-10 afzetbestemmingen snijbloemen kon in juli meer exportwaarde worden gerealiseerd. Bij nagenoeg hetzelfde volume kromp de omzetwaarde door lagere prijzen per steel. Tot en met juli noteren in dit marktsegment alleen Polen en Rusland een plus.

In het retailsegment vielen prognoses tegen, waardoor producenten zich genoodzaakt voelden meer via de veilingklokken af te zetten in plaats van de directe lijnen. Dat gaf een onrustig prijsbeeld.

De top-10 afzetbestemmingen - goed voor 80 procent van de exportwaarde - moest tot en met juli 1 procent inleveren. In de overige landen noteerden exporteurs een toename van 4 procent waardoor het verlies in de top-10 werd gecompenseerd. De grotere spanning op de markt blijkt ook uit het feit dat zes van de top-10 landen tot en met juli op een achterstand staan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer