LTO+spreekt+met+ketenpartijen+over+leveringscontracten
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO spreekt met ketenpartijen over leveringscontracten

LTO Nederland is in gesprek met ketenpartijen over de afwikkeling van contracten waarin leveringsverplichtingen zijn opgenomen. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

Vandaag spreken mensen van LTO in dit kader met aardappeltelers en de aardappelverwerkende industrie over de leveringscontracten. Door de droogte is opbrengst per hectare lager en zijn de aardappelen kleiner. De aardappelverwerkers, verenigd in VAVI, willen bij lagere kwaliteit minder betalen, zoals in de contracten is opgenomen. De telers willen de contracten openbreken en opnieuw onderhandelen.

Hylke Brunt, Secretaris VAVI, liet eerder aan de NOS weten dat hij geen reden ziet om de contracten open te breken omdat de eerder gemaakte afspraken nu ongunstig lijkt uit te pakken voor telers. De Nederlandse aardappelverwerkende industrie stelt dat zij naar alle waarschijnlijkheid worden geconfronteerd met een fors lagere aanvoer van consumptieaardappelen bestemd voor verwerking tot aardappelproducten.

De aardappelverwerkers hebben op hun beurt contracten afgesloten met afnemers als snackketens en zullen ook daar aan moeten voldoen. Waarschijnlijk krijgen ze te maken met een tekort aan grondstof en moeten ze dat gat met de aankoop van dure aardappelen opvullen. De prijzen van aardappelen op de vrije markt zijn de laatste weken fors gestegen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer