Groenbemester zorgt voor minder parasitaire aaltjes

Na TerraLife groenbemestermengsels zitten er minder parasitaire aaltjes in de bodem. Dit blijkt uit een demoproef van DSV zaden Nederland.

Groenbemester+zorgt+voor+minder+parasitaire+aaltjes
© Eigen Foto

DSV zaden Nederland is al sinds 2011 actief met TerraLife groenbemestermengsels. Gestreefd wordt naar het verbeteren van de bodemweerbaarheid zodat gewassen beter groeien en minder gevoelig zijn voor ziektes.

De TerraLife-mengsels bevatten verschillende componenten die elk een eigen functie hebben. Regelmatig komt de vraag 'wat doen de TerraLife-mengsels op aaltjes?'. In 2016 is een proef aangelegd en zijn de aaltjes onderzocht door Eurofins Agro.

Het betreft een demo (geen praktijkonderzoek) met negen stroken van 6 bij 25 meter waarbij iedere strook aan het begin van de groenbemesterteelt (nulmeting) en op het eind is onderzocht op plant-parasitaire aaltjes inclusief incubatie.

De stroken zijn ingezaaid op een graanperceel in Ven-Zelderheide op 24 augustus 2016. De geteste objecten zijn in gezaaid met de TerraLife-mengsels BetaSola, NemaControl, SolaRigol TR, Betamaxx TR, MaisPro TR, Landsberger Gemenge en VitaMaxx TR. Daarnaast EasyGreen Japanse haver Mix en braak.

Pratylenchus penetrans

Opvallend was volgens DSV de afname van Pratylenchus penetrans (wortellesieaaltje). Dit aaltje heeft volgens het waardplantenschema veel waardplanten die ook terugkomen in TerraLife mengsels.

In de demoproef zijn de aantallen Pratylenchus penetrans echter afgenomen ten opzichte van de nulmeting. Drie mengsels laten een grotere afname zien dan braak. Bij TerraLife NemaControl waren de gemeten aantallen Pratylenchus te laag om conclusies te kunnen trekken.

In de stroken TerraLife BetaSola en TerraLife NemaControl was een lichte besmetting met bietencystenaaltjes. Bij de eindbemonstering zijn deze niet meer aangetoond. Van andere aaltjes die gemeten zijn, was het beeld divers.

Bodemweerbaarheid

Het verbeteren van de bodemweerbaarheid met groenbemestermengsels heeft blijkbaar een gunstig effect op aaltjes, concludeert DSV. Ook in voorgaande jaren kwamen gunstige resultaten naar voren, onder andere bij onderzoek door HLB in Wijster.

De geteste TerraLife-mengsels passen volgens DSV naadloos in het vergroeningsbeleid in Nederland. Het gebruik van TerraLife-mengsels stijgt niet alleen in Nederland maar ook in andere landen in Europa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer