%27Mensen+laten+beleven+hoe+geweldig+onze+varkens+zijn%27
Interview
© Cath Hermans

'Mensen laten beleven hoe geweldig onze varkens zijn'

Adriaan (29) en Jochem (22) van den Bogert runnen samen met hun ouders een biologische varkenshouderij in het Brabantse Hedel. Behalve thuis, werken ze allebei buitenshuis en zijn ze bestuurlijk actief. 'Het is belangrijk om buiten je bedrijf te komen en te leren van anderen', vinden de broers.

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?

Jochem: 'Mijn vader heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen. Op dat moment zat de gangbare varkenshouderij hier een kilometer verderop. Mijn ouders leerden elkaar kennen en gingen samen het bedrijf in. Op die locatie zijn we voornamelijk opgegroeid.'

We zijn superblij dat we hier in het mooie Hedel ons bedrijf hebben

Adriaan van den Bogert, biologische varkenshouder

Adriaan: 'Het bedrijf zoals het er toen uitzag was eigenlijk te klein. Zowel wij als onze buren, met een detailhandel in tuinmeubelen, wilden ons bedrijf uitbreiden. Hier was geen ruimte voor. Toen zijn onze ouders gaan nadenken over andere toekomstmogelijkheden voor het bedrijf.'

En wat wilden ze?

Adriaan: 'Mijn ouders ervaarden de noodzaak naar schaalvergroting en de toenemende aandacht voor ethiek, dierwelzijn en milieu. Ze zijn zich gaan beraden over hoe het anders kon. Er waren drie opties: op een nieuwe locatie een groter gangbaar bedrijf starten, de huidige locatie ombouwen voor biologische varkens of op een nieuwe locatie een biologisch varkensbedrijf beginnen.'

Jochem: 'Er kwam hier in 2004 een stuk grond vrij. Mijn ouders kochten dit en de buren kochten ons oude bedrijf. Zo zijn ze gestart met het bedrijf dat hier nu staat.'

Hoe ging dat?

Jochem: 'Ondanks enkele negatieve reacties, schakelden onze ouders toch om. Hier zijn we supertrots op en heel dankbaar voor. Na het omschakelen, waren mijn ouders een van de grotere biologische varkenshouders. Nu is dat niet meer zo. De biologische sector is ook hard gegroeid en professioneler geworden.'

Hoe belangrijk is de keukentafel bij jullie?

Jochem: 'Die tafel heeft natuurlijk een belangrijke rol. We eten daar met het hele gezin. En dan hebben we het geregeld over onze toekomst en het bedrijf. Praten, praten, praten en goed samenwerken zijn essentieel voor een goede toekomst. Aan de keukentafel hebben we het over de puzzelstukjes van ons bedrijf, om ervoor te zorgen dat we een mooie puzzel leggen. Dat is best een uitdaging.'

Adriaan: 'We zijn superblij dat we in het mooie Hedel ons bedrijf hebben. We zijn hier opgegroeid en hebben hier al onze vrienden, dus dit is echt onze plek.'

Jullie willen samen het bedrijf op deze manier voortzetten?

Adriaan: 'Aangezien Jochem en ik allebei bedrijfsopvolger zijn, moeten we ervoor zorgen dat ons bedrijf in het onderhoud van twee gezinnen kan voorzien. Zo hebben we een tijdje geleden ook een stukje grond aangekocht naast de boerderij. Op die manier kunnen we op deze locatie al een beetje uitbreiden en de fietsers laten zien wat we doen.

'Ook willen we in de toekomst graag nog een locatie beginnen in de buurt, waar we een deel van onze varkens kunnen houden. Het moet een locatie zijn waar we eventueel een bedrijf kunnen ontwikkelen dat je alleen kunt runnen. Niet omdat we allebei per se ons eigen bedrijf willen hebben, maar wel omdat we allebei willen boeren. Ook als er ruzie zou ontstaan of als de ander iets heel anders wil gaan doen.'

Zijn jullie heel verschillend?

Jochem: 'Ja, absoluut. Waar Adriaan altijd wist dat zijn hart ligt bij de varkenssector, heb ik ook heel veel interesse in geschiedenis. Daar wilde ik ook wel iets mee. Maar ja, niets is mooier dan boer zijn. Adriaan doet alles voor minimaal 120 procent. Dat is goed, maar soms word ik daar wel gek van.'

Adriaan: 'Ja dat klopt wel, ik ben echt een man van de details. Als Jochem iets zou kunnen verbeteren, dan is het toch wel opgeruimder zijn.
'We lijken ook wel op elkaar. We hebben allebei een sociaal leven, gaan veel met vrienden om, zijn actief in het dorpsleven en worden gelukkig van de boerderij. Als je onze vrienden vraagt om ons te omschrijven, zeggen ze: die twee zijn er altijd bij. En dat is echt wel zo.'

Wat doen jullie voor werk buitenshuis?

Jochem: 'Adriaan is nutritionist bij Cargill en rijdt iedere dag naar Rotterdam. In het weekend werkt hij hier. Ik ben net begonnen bij stadsboerderij Eyghentijds in Rosmalen. Bij die boerderij zit een biologisch varkensbedrijf. In samenwerking met Westfort, ook de afnemer van onze varkens thuis, bouwen ze daar een demobedrijf. Hier wil Westfort klanten ontvangen. En ik mag daar de bedrijfsleider worden, een heel mooie kans!'

Stel dat geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?

Adriaan: 'Hoe tof zou het zijn als we een restaurant zouden kunnen beginnen in Den Bosch? Op die manier bereiken we burgers die verder af staan van de boerderij en laten we hen onze varkens op een heel andere manier beleven. Ik zou dan een restaurant willen waar vierkantsverwaarding van het varken centraal staat. Niet met enorme hompen vlees, maar om mensen de veelzijdigheid van het varken laten zien.'

Jochem: 'Het vlees in het restaurant komt dan natuurlijk van onze eigen varkens. Ik zou dan misschien wel een ander ras willen. Onze varkens zijn heerlijk, maar ik zou gaan voor varkens met nog meer smaak en een nog betere intramusculaire vet-vleesverhouding.

'Verder zou ik willen dat onze varkens allemaal gebruik kunnen maken van een modderpoel, weiland of bos. Nu hebben alle dieren wel uitloop, maar hebben alleen de zeugen een modderpoel. Op die manier zijn ze nog zichtbaarder en kunnen we mensen meer laten beleven hoe geweldig onze varkens zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer