Biologische varkenshouders De Groene Weg sturen op Eko-code

Biologische varkenshouders, die leveren aan De Groene Weg-slagerij van Vion, gaan per 1 januari 2018 werken volgens een Eko-code. Zij zijn de eersten die op deze manier hun productie verder verduurzamen.

Biologische+varkenshouders+De+Groene+Weg+sturen+op+Eko%2Dcode
© Vion Food/ De Groene Weg

De leveranciersvereniging van De Groene Weg presenteerde de Eko-code dinsdag tijdens een bijeenkomst met ketenpartners. 'De Groene Weg wil voorloper zijn in het verder verduurzamen van de biologische voedselproductie. De Eko-code geeft ons een leidraad bij het invullen van deze ambitie', zegt manager Allard Bakker van De Groene Weg.

De Eko-code hoort bij het Eko-keurmerk. Dat bestaat al sinds 1992, maar krijgt per 1 januari 2018 een nieuwe lading. De Groene Weg is de eerste die daar met de leveranciersvereniging op inhaakt. 'Dit past perfect bij onze keten en bij de vraag: hoe onderscheiden we ons en blijven we ons onderscheiden', zegt Bakker.

Twaalf thema's

De Eko-code onderscheidt twaalf thema's die vallen onder vier principes die de internationale overkoepelende biologische vereniging IFOAM heeft vastgesteld. Het gaat daarbij om het beginsel van eerlijkheid, zorg, gezondheid en ecologie.

Biologische boeren met een EKO-licentie kiezen jaarlijks uit de twaalf thema's minimaal twee, waarop ze vooruitgang willen boeken. De thema's lopen uiteen van communicatie tot dierenwelzijn. 'Die doelen moeten zij halen om het jaar erna een hogere score op de maatlat te krijgen', geeft Bakker aan.

'Verduurzamen zit in de genen van de biologische sector. Met de Eko-code verduurzaamt de varkensvleesketen jaarlijks en maken we dat meetbaar', licht Bakker toe. De Groene Weg brengt de Eko-code maatlat per 1 januari 2018 in de praktijk binnen de leveranciersvereniging.

Transparantie

'Wat we al jaren doen, maken we nu inzichtelijk', vervolgt Bakker. Hij doelt op bijvoorbeeld natuur- en vogelbeheer, een zorgfunctie en het toepassen van het kringloop denken. 'Onze leveranciers doen al veel meer dan wat biologische EU-wetgeving voorschrijft', aldus Bakker.

Hij geeft aan dat de Eko-code daarnaast de innovatiekracht binnen de keten aanwakkert. 'Wij willen deze innovatie en sociale betrokkenheid voor een betere omgeving meer uitdragen naar het grote publiek', zegt Bakker.

Storytelling

Meer informatie over de Eko-code is vanaf januari te vinden op www.eko-code.nl. Die heeft een openbaar en gesloten deel. Het openbare deel wordt onder andere geladen met verhalen van biologische varkenshouders. Bakker: 'De retail is op zoek naar verhalen. De consument wil weten waar zijn product vandaan komt en hoe het geproduceerd is'.

Biologische varkenshouders hebben allemaal hun eigen unieke identiteit en verbeterkracht. Genoeg stof om te delen, geeft Bakker aan. 'Het is tijd om die beter zichtbaar te maken'. Op het gesloten deel van de website vullen varkenshouders hun maatlat in en vindt onder andere kennis- en ervaringsoverdracht plaats.

De Groene Weg

Bij De Groene Weg zijn 85 biologische varkenshouders aangesloten. Wekelijks leveren zij 1750 varkens. Dat aantal groeit in 2018 door naar 2000 dieren per week, geeft Bakker aan. Het doel van 100.000 geslachte biologische varkens in 2020, realiseert De Groene Weg in 2018. Het vlees van De Groene Weg wordt afgezet via twaalf eigen slagerijen en via de retail.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer