Betrokken+tot+in+het+vliegtuig
Column
© Ruud Ploeg

Betrokken tot in het vliegtuig

Eergisteren is onze collega met haar man vertrokken naar Zuid-Amerika. Vijf maanden lang trekken ze backpackend over het continent; door jungles en over bergen. Via steden en door dorpjes. Op zoek naar avontuur, rust en verborgen parels. Als sabbatical. Als alles goed gaat, komt ze dus gewoon weer bij ons terug.

Niet vaak in je leven ontmoet je iemand met wie het meteen klikt. Maar vanaf de dag dat we naar deze boerderij verhuisden en ik met knikkende knieën over het erf liep, stond Anneke aan mijn zij. Ze werd mijn mentor, motor, moeder. Zag me soms worstelen, liet me uithuilen. Om me vervolgens met rechte rug en vol plannen weer los te laten.

Lachen kunnen we, zingen, sparren. Haar gedachten positief maar reëel, vol energie. Drie dagen per week werkt ze in de thee- en kruidentuin. Noem een bloem en ze weet je alles te vertellen over de bloei- en snoeiperiode, de verzorging en of hij eetbaar is of niet. Ooit was ik sceptisch over de geneeskrachtige werking van planten, maar nadat ik was gestoken door een daas en Anneke met een gekneusd klimopblad de jeuk aanzienlijk verlichtte, besloot ik dat ik voortaan wilde varen op haar wijsheid.

Nu weet ik dat ze acuut haar verblijf in het buitenland met zes maanden zou verlengen als ze zou weten dat dit stukje vol loftuitingen zou staan. Daar houdt ze niet van. Ze zal het zelf ook absoluut niet bijzonder hebben gevonden dat ze, nadat we met een stevige knuffel afscheid hadden genomen en haar rugzak gepakt stond, minister Carola Schouten van Landbouw spontaan een open brief over de fosfaatkwestie stuurde. 'Ik voel me gewoon bezwaard dat ik jullie zo moet achterlaten', zei ze.

Vanaf de dag dat we naar deze boerderij verhuisden en ik met knikkende knieën over het erf liep, stond Anneke aan mijn zij

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

Ik knakte toen ik haar woorden las. Ze klonken zo oprecht: 'Uit solidariteit met de boer van mijn bedrijf ben ik vanochtend vroeg opgestaan. De boer is aan het melken en omdat ik dolgraag wil dat hij dat de komende jaren ook nog kan doen, ben ik in de pen geklommen.' De rest van de brief hebt u in verschillende kranten kunnen lezen.

Aan mijn zij, onze zij - ik zei het al. Betrokken en lief.

Ik hoop dat ze ondertussen veilig zijn aangekomen in Colombia.

Bekijk meer over:

Boete voor levende koeien Multifunctionele landbouw
Lang zal hij rijden Multifunctionele landbouw
Nepnieuws Multifunctionele landbouw
Liefdesverdriet Multifunctionele landbouw
Hooien in de hitte Multifunctionele landbouw
Beste Agnes, Multifunctionele landbouw
Geboortegrond Multifunctionele landbouw

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer