Boete voor levende koeien

De tijd van redelijkheid is voorbij; ik heb behoefte om eens flink te schreeuwen. Ongewoon voor mij als columnist, als mens. Tenzij ik heel kwaad ben. En dat ben ik nu.

Boete+voor+levende+koeien
© Ruud Ploeg

De 21.000 euro boete die vorige week in onze brievenbus zat, is misselijkmakend. Laf en allesverwoestend.

Wie haalt het in zijn botte kop om zo'n bedrag op te leggen aan een boer? Zijn wij dan zo slecht, zo crimineel? Begingen we dan zo'n vreselijke misdaad, toen we tien veroordeelde koeien aanhielden tot de uitspraak over ons bezwaarschrift bekend was?

Willen jullie ons dan zo graag straffen voor al die jaren dat wij met onze veertig koeien op 40 hectare ver onder de wettelijke mestnorm bleven? Voor al die moeite die we als biodynamische boeren doen om de biodiversiteit te behouden en te streven naar een evenwicht tussen mens, dier en milieu?

De 21.000 euro boete die vorige week in onze brievenbus zat, is misselijkmakend

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

Kijk eens in de spiegel. Wie verdient hier een boete? Voor dit klungelige dossier, het trage anticiperen. Voor de kortzichtigheid. Voor de waardeloze communicatie; het onfatsoen om niet inhoudelijk te reageren op argumenten. Voor het doden van gezonde dieren. Voor het gelijk behandelen van ongelijke gevallen; het halsstarrig negeren en duperen van boeren die nooit aan de vervuiling bijgedragen hebben en juist een voorbeeld voor de toekomstige landbouwcultuur zijn.

Van een brave burger met ontzag voor de overheid ben ik veranderd in een kokende heks. Ik had Den Haag echt hoger ingeschat. Menselijker, respectvoller. Wat denken jullie met zo'n boete te bereiken? Dat we jullie nooit meer tegenspreken en als makke lammetjes achter jullie zigzaggende beleid aanlopen? Lekker ouderwets. Wanhopig ook. En arrogant.

Stel nu, en het is niet eens ondenkbaar, dat we het niet kunnen betalen. Omdat onze pacht te hoog is, het aantal koeien te klein. Dan hebben we allebei verloren. Wij ons bestaan, jullie een bedrijf dat aan alle keurmerken voldoet. Dat actief bijdraagt aan een landschap met koeien in de wei, grondgebonden veehouderij en behoud van biodiversiteit.

Stelletje idioten.

En nee, dit lucht niet eens op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Lang zal hij rijden
Lang zal hij rijden 26-06-2018
Nepnieuws
Nepnieuws 19-06-2018
Liefdesverdriet
Liefdesverdriet 12-06-2018
Hooien in de hitte
Hooien in de hitte 05-06-2018
Beste Agnes,
Beste Agnes, 29-05-2018
Geboortegrond
Geboortegrond 22-05-2018

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer